2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Moszkva: Az új amerikai atomfegyverek alacsonyabbra teszik a nukleáris küszöböt

A Pentagon szerint régóta tervezik a B61 atombombák korszerűsítését, semmiképpen sem függ össze az ukrajnai eseményekkel.

Oroszország közölte szombaton, hogy a korszerűsített amerikai B61 harcászati atomfegyverek gyorsított felvonultatása az európai NATO-támaszpontokra alacsonyabbra teszi a nukleáris küszöböt, és ezzel Oroszország is számolni fog a katonai tervezésben. „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az atomfegyverek – így az Európában lévő szabadesésű bombák – korszerűsítésére vonatkozó terveket” – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Oroszországnak mintegy 2000 működőképes harcászati atomfegyvere van, míg az Egyesült Államoknak mintegy kétszáz, ezek fele olaszországi, németországi, törökországi, belgiumi és hollandiai támaszpontjain. A Politico című lap jelentette október 26-án, hogy az Egyesült Államok egy zártkörű NATO-tanácskozáson közölte: felgyorsítja a B61 korszerűsített változata, a B61-12 telepítését; a tervezettnél több hónappal korábban, decemberben érkeznek az Európában lévő amerikai támaszpontokra. A B61–12 gravitációs bomba atomtöltete kisebb, de az új változat pontosabb, bizonyos mértékben a levegőben is képes manőverezni az Amerikai Tudósok Szövetségének 2014-ben megjelent tanulmánya szerint.

A Pentagon közölte, hogy nem kívánja megvitatni az amerikai atomarzenál részleteit, és a Politico cikkének megállapítása annyiban téves, hogy az Egyesült Államok régóta tervezi a B61 atombombák korszerűsítését. Oscar Seara, az amerikai védelmi tárca szóvivője e-mailben közzétett közleményében leszögezte, hogy a bomba fejlesztése semmiképpen sem függ össze az ukrajnai eseményekkel, és egyébként sem gyorsították fel. Grusko azt is közölte, hogy Oroszország figyelembe fogja venni az ilyen bomba bevetésére alkalmas Lockheed Martin F-35 vadászgépeket is. Az Egyesült Államok csütörtökön közzétett, nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentése szerint növelik a nukleáris elrettentést F-35 gépekkel, B61-12 bombákkal és atomtöltettel felszerelt légi indítású robotrepülőgépekkel.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató