2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

65 000 ember tüntetett Kisinyovban a kormány ellen, nem akarnak éhezni és fázni von der Leyenék miattt

A moldovai "Sor" ellenzéki párt jelentése szerint több mint 65 ezren vettek részt a vasárnapi kisinyovi kormányellenes tüntetésen.

"Több mint 65 000 tüntető vesz részt a vasárnapi tiltakozáson. A rendőrség lezárta a központi körutat a Tighina utca kereszteződésénél, és arra kényszeríti az embereket, hogy a Bucureşti utcán gyalogoljanak, hogy elérjék a kormányépületet" - áll a párt honlapján közzétett közleményben.



A tüntetők a Moldovai Tudományos Akadémia előtt gyülekeztek, és a moldovai főváros fő sugárútján akartak végigsétálni, de a rendőrség felszólította őket, hogy változtassák meg az útvonalukat. A tüntetők nem voltak hajlandók engedelmeskedni, néhányan közülük tojásokkal kezdték dobálni a kordont.

A tüntetés három szervezőjét őrizetbe vették.

A tiltakozók a sorosista Maia Sandu lemondást követelték.

A Sor párt támogatóinak határozatlan idejű tiltakozása szeptember 18. óta tart Kisinyovban. A tüntetőket felháborítja a gáz, az egyéb energia és az élelmiszerek árának példátlan mértékű emelkedése, valamint a magas infláció és az életszínvonal csökkenése. A tüntetők azzal vádolják a hatóságokat, hogy képtelenek megbirkózni a válsággal, és rámutatnak az elmúlt 20 év legmagasabb inflációs rátájára, amely szeptemberben 33,97 százalék volt éves szinten.

A vezetést bírálják, amiért nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal a kedvezőbb gázárakról, valamint az ellenzék képviselőire gyakorolt politikai nyomás miatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató