2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Biden, Macron és Trudeau elsők között gratulált Bolsonaro legyőzéséhez

A francia elnök szerint Lula „új lapot” nyitott Brazília történelmében.

Az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország vezetői sietve gratuláltak Brazília frissen megválasztott baloldali elnökének, Luiz Inácio Lula da Silvának, miután az győzelmet aratott az eddig hivatalban lévő keresztény-konzervatív Jair Bolsonaro felett – gyűjtötte össze a nyilatkozatokat a the Guardian.

Bolsonaro kételkedik

Bolsonaro kétségbe vonta a szavazási folyamat hitelességét, és korábban már utalt arra, hogy vereség esetén elutasíthatja majd az eredményt. Joe Biden amerikai elnök ezért nyilatkozatában megerősítette, hogy ő legitimnek ismeri el a választási eredményt, amelyet Lula – mint kiemelte –

„...szabad, tisztességes és hiteles választások során” nyert meg.

Biden gratulált:

„Várom a közös munkát, hogy az elkövetkező hónapokban és években is folytassuk az együttműködést országaink között” – mondta.


Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau a Twitteren azt írta: „Brazília népe döntött”. Hozzátette: alig várja, hogy Lulával együtt dolgozhasson. Közös prioritásként említette a környezet védelmét.


Emmanuel Macron francia vezető is jókívánságait fejezte ki, mondván, a szavazás „új lapot nyitott” Brazília történelmében. „Együtt fogunk erőt mutatni a kihívásokkal szemben, és megújítani a két országunk közötti baráti kapcsolatot” – írta a francia elnök a Twitteren, percekkel a választási eredmények kihirdetése után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató