2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

Börtönbüntetést kaptak a Vermeer-festményt megtámadó "klímaaktivisták"

Két belga klímaaktivistát, két hónap börtönre ítélt a holland bíróság, miután Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményénél követelték a kőolajfelhasználás leállítását – írja az MTI.A holland rendőrség előző hét csütörtökön vett őrizetbe három környezetvédő aktivistát klímaterroristát egy hágai múzeumban. Az olajfelhasználás azonnali leállítását követelő tüntetők ugyanis tönkre akarták tenni Vermeer van Delft festményét, egyiküknek a kezét, egy másik aktivistának pedig a homlokát sikerült a képet védő üveghez odaragasztania.

Az ügyészség négy hónap börtönbüntetést – ebből két hónap felfüggesztettet – kért a "férfiakra"

Az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük.

A bíró kérte enyhébb büntetést, mert „nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől”. A Just Stop Oil Belgium környezetvédő csoport harmadik tagjának ügyét később tárgyalják.

„A múzeumok falán lógó festmények mindannyiunk örömét szolgálják, nem arra valók, hogy aktivisták céljaikra használják ki azokat” – indokolta a döntést az ügyészség.
 
Az aktivisták klímaterroristák egy hágai klímavédelmi tüntetés után mentek a Mauritshuis Múzeumba, ahol átlépték a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Ketten odaragasztották magukat a képhez, míg a harmadik sűrített paradicsomlevest öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem. Az akcióban a 17. századi remekmű nem sérült meg, a védőüveget azonban ki kellett cserélni, és a vádirat szerint más kisebb károk is keletkeztek.

Az elmúlt hetekben a klímaaktivisták több helyen is tevékenykedtek: paradicsomlevest kapott Van Gogh egyik híres festménye, Londonban pedig III. Károly viaszbábuját rongálták meg csokitortával. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató