2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

El País: Kína a szankciós fenyegetések ellenére sem fordul el Oroszországtól

Kína a szankciókkal való fenyegetés ellenére sem hagy fel az Oroszországgal folytatott együttműködéssel – írja az El País című spanyol lap.

“Peking nem fogja magára hagyni Moszkvát, mivel a Nyugatot fő ellenfelének, Oroszországot pedig együttműködő partnernek tekinti, különösen a romló nemzetközi környezet fényében”

– írja a kiadvány.

A szerző szerint Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy világosan megmutassák, mennyire közel került egymáshoz Kína és Oroszország.

“Hszi Csin-ping Putyint a legjobb és legközelebbi barátjának nevezte. 2013 óta mintegy 40 alkalommal találkoztak. Mindkét fél határtalan barátságot ápol, és úgy véli, hogy az új korszakban az “átfogó stratégiai partnerség” és az interakció lehetővé teszi majd a nemzetközi színtéren való fellépést” – mondta a szakértő.

Továbbá véleménye szerint Pekingnek az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindulása utáni fellépése ismét bebizonyította, hogy az Egyesült Államok az Égi Birodalom “fő ellenfele”.

“Oroszország és Kína közös célja a világrend megváltoztatása. Hszi Csin-pingnek nem áll szándékában elítélni Moszkvát – sőt, hallgatólagosan támogatja Putyin döntését, és továbbra is diplomáciai támogatást nyújt. Szerinte a konfliktus okai a NATO keleti terjeszkedésében és az USA részéről a “túlzó feszültségekben” keresendők” – írja a szerző.

Ezért – vonja le a következtetést – nem túl reális elképzelés éket verni az Oroszország és Kína közötti kapcsolatokba.

“A Nyugatnak egyszerűen nincs mit felajánlania anélkül, hogy eközben ne veszélyeztetné demokratikus értékeit, érdekeit és biztonságát” – zárul a cikk.

Oroszország ukrajnai különleges műveletének kezdete óta a Nyugat fokozta a Moszkvára nehezedő szankciós nyomást, ez azonban az üzemanyagárak emelkedését és rekordszintű inflációt váltott ki az Egyesült Államokban és Európában. Ahogy Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, de a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató