2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Vucic: pokolian nehéz tél előtt áll Európa – mindenki tudja ki szabotálta a gázvezetékeket

Az európai országoknak “pokoli” télnek néznek elébe az egekbe szökő energiaárak miatt – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön. A belgrádi kormány eközben mindent megtett, hogy földgázkészleteket halmozzon fel arra az esetre, ha a Törökországon keresztül orosz gázt szállító vezetéket is szabotálják.

“Öt-hét nap múlva hidegebb időjárás kezdődik, és akkor Európa elkezdi elégetni a gáztartalékait”

– mondta Vucic újságíróknak, miután katonai gyakorlatokat tekintett meg egy kelet-szerbiai lőtéren.

“Tegnap a gáz ára 219 dollár volt 1000 köbméterért, ma pedig 450 dollár” – tette hozzá Vučić. “Minden nap emelkedni fog, mert amikor az első tétel elkezdi elhagyni a készleteket, és nincs miből pótolni, az ár emelkedni fog”.

A szerb elnök megjegyezte, hogy emiatt az áram is drágulni fog, és rámutatott az európai spotpiaci ár hasonló megugrására, amely szerinte a szerdai megawattóránkénti 156 euróról csütörtökre 240 euróra emelkedett.

Ez egy pokolian nehéz tél lesz

Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia maga is jól felkészült, négy létesítményben 667 millió köbméter gázt tárolt fel. A szerbiaiaknak nincs okuk aggodalomra, még akkor sem, ha valami történik az Oroszországból földgázt szállító Török Áramlat vezetékkel – mondta.

“HA HOLNAP ELVÁGNÁK, VAGY SZABOTÁZST HAJTANÁNAK VÉGRE, ÉS MEGINT HÜLYÉT JÁTSZANÁNK – BÁR TUDJUK, HOGY KI ÁLL A BALTI ROBBANTÁSOK MÖGÖTT, DE MINDANNYIAN HÜLYÉT JÁTSZUNK, HOGY NE SÉRÜLJENEK AZ ORSZÁG ÉRDEKEI -, AKKOR IS TÚLÉLNÉNK. A TÖBBIEKBEN NEM VAGYOK BIZTOS” – MONDTA VUČIĆ AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT VEZETÉKEKET MEGRONGÁLÓ SZEPTEMBERI ROBBANÁSOKRA UTALVA.

Moszkva az Egyesült Királyságot vádolta a szabotázs megrendezésével, amit London tagadott.

Szerbia nem tagja az EU-nak, és nem csatlakozott a blokk Moszkva elleni szankcióihoz, annak ellenére, hogy Brüsszel egyre nagyobb nyomást gyakorol rá.
 
Az európai gázára az azonnali piacokon csütörtökön 1000 köbméterenként 1,333 és 1,405 dollár között mozogtak, miközben attól tartottak, hogy a szokatlanul meleg időjárás hamarosan átadja helyét a szezonálisabb novemberi hőmérsékletnek.

Az Oroszországból érkező földgáz szállítása, amelyre az EU régóta támaszkodik, idén több tényező miatt is megszakadt. Amellett, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen hozott uniós szankciók megnehezítették a kifizetéseket, az Északi Áramlat vezetékeit szeptemberben robbanások rongálták meg. Májusban az ellenszankciók miatt leállt a Lengyelországon átmenő vezeték, októberben pedig az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit is leállt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató