2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

„Menj vissza Afrikába” – bekiabálás miatt felfüggesztették a vitát a francia nemzetgyűlésben

A képviselők elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”.

Rasszista bekiabálás miatt csütörtökön felfüggesztette a francia nemzetgyűlésben az elnök az azonnali kérdések óráját, miután a jelenet hangos felháborodást váltott ki a képviselők többsége részéről.

Miközben az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik kongói származású feketebőrű képviselője, Carlos Martens Bilongo a kormányt kérdezte az illegális bevándorlás kezeléséről, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés padsoraiból Grégoire de Fournas

egyesek szerint azt kiabálta felé, hogy „Menj vissza Afrikába!” mások szerint pedig azt, hogy „Menjenek vissza Afrikába!” .

A képviselők hangos elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”. A vita berekesztése nagyon ritka a francia alsóházban.    

A képviselők közötti szócsata ezt követően a nemzetgyűlés folyosóján folytatódott, miután Marine Le Pen pártjának képviselői azt állították, hogy képviselőtársuk nem a feketebőrű kollégájának üzente, hogy

menjen vissza Afrikába, hanem a migránsokat szállító hajókról beszélt. 
 

„Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én” – mondta újságíróknak Grégoire de Fournas. Carlos Martens Bilongo arra emlékeztetett a kamerák előtt, hogy Franciaországban született, és „nagyon szomorúnak” nevezte magát a történtek miatt.    

A házelnök a France2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: ő azt hallotta bekiabálni, hogy "Menj vissza Afrikába!" „A rasszizmusnak nincs helye a demokráciánkban” – mondta a sajtónak Élisabeth Borne miniszterelnök, aki a teremben tartózkodott a vita alatt. Szerinte a nemzetgyűlésnek „természetesen” szankciókat kell foganatosítania a bekiabáló szuverenista jobboldali képviselő ellen. Az alsóház illetékes bizottsága péntek délután ül össze, hogy döntsön a következményekről. Az Engedetlen Franciaország Grégoire de Fournas több havi kitiltását kéri a nemzetgyűlésből.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató