2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Szijjártó: súlyos globális veszélyt jelent, ha nem kerekedik felül a józan ész a világpolitikában

Nagy veszélyekkel jár a jelenlegi helyzet, hacsak nem kerekedik felül a józan ész, ezért újra kell nyitni a kommunikációs csatornákat Kelet és Nyugat között, ennek fontosságát mutatja, hogy a hidegháború alatt több esetben is pusztán ezek segítségével sikerült elkerülni egy újabb világháborút - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a marokkói Tangerben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a MEDays Forum elnevezésű nemzetközi konferencia panelbeszélgetésén kiemelte, hogy Magyarország a "nagy csalódások éveként" tekint 2022-re, mivel "naiv illúziónak bizonyult azon legitim várakozásunk", hogy a koronavírus-járványt követően enyhülnek a nehézségek, ugyanis kitört a háború Ukrajnában.

Felszólalásában mindenekelőtt a súlyos negatív hatásokról beszélt, amelyek világszerte érezhetők, de leginkább a közvetlen szomszédságban, így Magyarországon is. Leszögezte, hogy a konfliktus rendezése érdekében újra kell nyitni a kommunikációs csatornákat.

"Ha ezeket feladjuk, azzal feladjuk a béke reményét is"

- mondta.Hozzátette, hogy a hidegháború ebből a szempontból jobb volt, mert akkor legalább működtek a legfontosabb kommunikációs csatornák, és csak ezek segítségével sikerült több esetben is elkerülni a közvetlen fegyveres konfliktust.

"Mi, magyarok, tényleg próbáljuk fenntartani a párbeszédet Oroszországgal, de amikor így teszünk, akkor mindig tisztességtelen és heves támadások érnek bennünket. Putyin kémeinek, Oroszország szövetségeseinek, az európai egység megbontóinak neveznek bennünket pusztán azért, mert fenntartjuk a kommunikációs csatornákat" - fogalmazott.

Szijjártó Péter a Frontvonalak: a hidegháborús szindrómák című panelen naivnak nevezte azokat, akik azt hiszik, hogy ez a háború véget érhet Ukrajna és Oroszország tárgyalásai nyomán, ugyanis elsősorban amerikai-orosz párbeszédre lenne szükség.

Figyelmeztetett:

mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció megelőzése érdekében, minthogy az könnyen a harmadik világháború kirobbanásához vezethetne.


Kiemelte, a hidegháború borzalmas volt Közép-Európa számára, és a jelenlegi globális politikai helyzet is hasonló veszélyekkel jár, "hacsak nem kerekedik felül a józan ész és a békét akarók hangja nem lesz hangosabb".

"Az üzenetünk a szomszédságból, hogy újra kell indítani a kommunikációs csatornákat, véget kell vetni a háborúnak, illetve hogy ne provokáljanak ki semmilyen eszkalációt a mi kárunkra" - jelentette ki.
A miniszter arról is beszámolt, hogy hazánk, szomszédos államként, rendkívül érdekelt a békében, már csak azért is, mert egyre nagyobb gazdasági problémák sújtják Európát, és a helyzetet az "elhibázott szankciók" tovább súlyosbítják.

A büntetőintézkedésekről úgy vélekedett, hogy azok nem váltották be az ígéreteket: a háború egyre brutálisabb, miközben az európai gazdaság válságba került. Rámutatott, hogy Magyarország semmiképp nem akar belesodródni a háborúba, ezért nemet mondott a fegyverszállításokra, és egyedüliként nem vesz részt az Európai Unió ukrajnai kiképző missziójában.

"Természetesen ezért a két döntésünkért napi szinten súlyos támadásoknak vagyunk kitéve politikailag és a médiában"

- sérelmezte. Az eszkaláció hangja sokkal hangosabb, mint a béke hangja, utóbbit jelenleg alig hallani".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató