2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Eltávolíttatott egy antik keresztet a német külügyminisztérium

Annalena Baerbock minisztériuma a G7 külügyi csúcstalálkozója előtt mozdíttatta el a münsteri városháza 16. századi feszületét, amire egyébként a helyi tanácsosok szoktak esküt tenni.

A Spiegel beszámol arról: a G7 gazdasági nagyhatalmak külügyminiszterei a németországi Münster városának történelmi városházáján találkoztak. Az ősi épületben tartották a harmincéves háborút lezáró vesztfáliai békeszerződés tárgyalásait is 1648-ban.

A münsteri városháza Béke-termében áll a faborításos fal előtt egy 1540-ből származó feszület – ez előtt teszik le esküjüket a mai napig a városi tanács tagjai.

A német lapok értesülése szerint a berlini Külügyminisztérium arra utasította a várost, hogy a feszületet távolítsák el a csúcstalálkozó idejére a városháza terméből. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a találkozón különböző vallási hátterű személyiségek vesznek majd részt.

A berlini külügy szóvivője kitérő választ adott az ezt firtató kérdésekre. Szerinte már eddig is voltak változtatások a münsteri Béke-teremben, és ilyen találkozók esetén is sor kerülhet változtatásokra – például másik asztal, másik világítás, másik szőnyeg kerül a terembe.

A szóvivő állítása szerint maga Baerbock miniszter nem tudott a feszület ügyéről, s a döntés nem politikai szinten született meg.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató