2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Elérheti az ezret a tél beálltára a határvadászok létszáma

A háborúnak és az elhibázott szankciós politikának is súlyos következményei vannak a migrációval kapcsolatban is

- mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombat esti műsorában.

Bakondi György elmondta: a határvadászok első 5-600 emberből álló csoportja már a rendőrökkel közösen járőrözik, ahol megszerzik azokat a gyakorlati tapasztalatokat, hogy hatékony, hatásos és törvényes eljárásokat folytassanak a határon. Rajtuk kívül több száz új jelentkező kiképzése kezdődött meg - tette hozzá.

 Hangsúlyozta: a határvadászok szolgálatba állásával fokozatosan megkezdődhet a honvédség erőinek kivonása a határőrizeti feladatokból, akik így a NATO-val közös gyakorlatokon vagy az ukrán határszakasz biztosításában tudnak részt venni.

 Bakondi György bízik abban, hogy az új olasz kormány határozott lépései fékezni fogják az illegális bevándorlást, valamint szólt a decemberi EU-csúcsról is. Kiemelte: a háborúnak és az elhibázott szankciós politikának is súlyos következményei vannak a migrációval kapcsolatban is.

 Ezek közé sorolta, hogy számos afrikai országba nem jut el a korábban rendelkezésre álló ukrán és orosz búza, így százezrek, milliók indulhatnak útnak az éhínség elől menekülve. Másrészt az embercsempész bandák és a migránsok is könnyebben juthatnak fegyverhez, valamint a bevándorlók számának növekedése - a tavalyi év hasonló időszakához mért százezer körüli helyett számuk már meghaladta a 235 ezret - miatt a terroristák megjelenése is veszélyt jelent.

 Bakondi György a határzár erősítését fontosnak nevezve közölte: a tömeges illegális bevándorlást megállítani műszaki akadályrendszer nélkül nem lehet.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató