2022. december 05. - Vilma
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Obama, Clinton és Biden közösen indult kampányolni

A hivatalban lévő és három korábbi elnök is kampánykörútra indult a demokratákért.

 Joe Biden hivatalban lévő és három korábbi amerikai elnök is kampánykörútra indult a hétvégén a félidős választások hajrájában. A demokrata jelöltek oldalán Joe Biden jelenlegi elnök mellett Barack Obama és Bill Clinton korábbi elnökök is részt vesznek a kampányban. Szombaton Pennsylvaniában Joe Biden és Barack Obama közösen biztatták John Fetterman demokrata szenátorjelölt, jelenlegi kormányzóhelyettes támogatására a választókat. Biden elnök vasárnap New York államban az újraválasztásáért induló kormányzó, Kathy Hochul mellett kampányol.

A kormányzói tisztségért folyó verseny New York államban nagyon szorosnak ígérkezik a tisztséget jelenleg betöltő demokrata politikus és republikánus kihívója, Lee Zeldin között.  

Donald Trump szombaton Pennsylvania államban egy kampánygyűlésen a Republikánus Párton belüli támogatottságára is kitért. Az előző elnök a kampányeseményen Mehmet Oznak, a republikánusok szenátorjelöltjének támogatására kérte Pennsylvania állam választóit. A kampánygyűlésen Donald Trump saját támogatottságát 71 százalékra tette, míg Ron DeSantis floridai kormányzóét 10 százalékra. A volt elnök hivatalosan egyelőre nem jelentette be, hogy versenybe szállna az elnökjelöltségért, de többször utalt rá, hogy hamarosan bejelentést tesz. A Republikánus Párton belüli felmérések többsége szerint

Donald Trump a legnépszerűbb politikus, amikor az elnökjelöltségről van szó.    

Donald Trump korábbi külügyminisztere egyébként védelmébe vette Ron DeSantist, akinek a nevével az előző elnök egy szombati kampányeseményen viccelődött, „Ron DeSanctimonious”-ként emlegetve a floridai kormányzót. Donald Trump a kiélezett választási küzdelem hajrájában tett megjegyzésért több bírálatot is kapott pártján belülről. Mike Pompeo korábbi külügyminiszter és CIA-igazgató közösségi oldalán azt írta, Ron DeSantis kormányzó bizonyította, hogy a konzervatív politika működik. Arra biztatta a választókat, hogy ismét szavazzanak bizalmat a hivatalban lévő kormányzónak.

Ron DeSantis kormányzó Donald Trump legkomolyabb Republikánus Párton belüli ellenfele lehet a 2024-es elnökjelöltségért zajló küzdelemben, ugyanakkor Mike Pompeo sem zárta ki, hogy megméreti magát a republikánus elnökjelölti versenyben.    

Donald Trump a félidős választások előtt három nappal tett megjegyzését bírálta több más neves amerikai konzervatív személyiség is. Matt Walsh, a The Daily Wire politikai kommentátora azt írta, hogy Ron DeSantis rendkívül hatékony kormányzó, aki igazi politikai és kulturális győzelmeket aratott. Rod Dreher, a The American Conservative szerkesztője, író, a Danube Institute főmunkatársa éles bírálatot fogalmazott meg, és a többi közt azt írta, hogy Ron DeSantis sokkal hatékonyabb vezetője a jobboldalnak, mint Trump volt. Donald Trump vasárnap Floridában, Miamiban vesz részt kampányeseményen közösen a republikánusok jelöltjével, Marco Rubio szenátorral, akinek a felmérések szerint nagy esélye van arra, hogy megőrizze székét az amerikai felsőházban. Ron DeSantis, a tisztségért újrainduló kormányzó Florida nyugati partvidékén három kampánygyűlésen beszél.    

A november 8-i félidős választásokon a képviselőház 435 tagját, valamint a törvényhozás 100 tagú felsőházának, a szenátusnak 35 új tagját választják meg, és 36 államban kormányzóválasztást is rendeznek, valamint több helyi szintű szavazást is most tartanak.

A szenátusi többség a várakozások szerint 3-4 állam eredményén dől majd el,
Pennsylvania állam mellett Georgia, Nevada és Arizona számít igazi csatatér-államnak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató