2022. december 05. - Vilma
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Vasvári: A Rubicon átlépése, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követeli

A Rubicon átlépése, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje – mondta a Népszavának adott interjújában Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja, szóvivője. Valótlannak nevezte a kormányközeli médiában megjelent, a bírói tevékenységét érintő állításokat, szerinte azok „csak gyalázkodások”, amely azért születnek, mert valamivel „el kell adni az újságot”.

„Múlt szerdán, az OBT ülésén felhívtam Senyei György OBH-elnök figyelmét arra, hogy aki ebben a példátlan helyzetben néma marad, az cinkossá válik. Abban bíztam, hogy meg fogja tudni különböztetni a bírói ítélkezési tevékenység miatti, illetve az OBT-ben vitt szerepkörrel kapcsolatos, igazgatást érintő kritikákat. Sajnos, csalódnom kellett, mert az OBH elnökének pénteki nyilatkozatából egyértelmű, hogy a kettő összemosását elfogadhatónak tartja. Ez pedig mindennél jobban erodálja a közbizalmat, amit ő védeni hivatott” – mondta Vasvári Csaba az interjúban.

Az OBT tagja mindenkinek a képzeletére bízta, hogy mi a támadások valós oka, de szerinte az elsődlegesen túlmutató, mögöttes oka is kell, hogy legyen.

Mert európai uniós országban, legalábbis a Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje. És nem is csak a sajtó, hanem országgyűlési képviselő, mi több, parlamenti bizottsági elnök tette ezt meg. Ez a Rubicon átlépése, amely minőségi változást okoz az igazságszolgáltatással kapcsolatos közéleti vitákban

 

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy nem fél-e, hogy a verbális támadásokból tényleges agresszió lesz, Vasvári azt válaszolta, hogy a szó veszélyes fegyver. „Ugyanakkor Magyarország egy európai uniós állam, és mi magyar bírók egyben európai bírók is vagyunk. A mi feladatunk, hogy hatékony jogszolgáltatás álljon minden polgár rendelkezésére, az alapvető jogokat akár az állammal szemben is biztosítsuk. Ezt pedig félve, remegő lábakkal nem lehet teljesíteni. Következésképpen nem félünk, mert nem vagyunk hajlandóak félni” – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató