2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Elbukott Novák Előd javaslata a szivárványzászló betiltásáról

A bizottság nemet mondott rá, így törvény biztos nem lesz belőle.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága kedden tárgyalta Novák Előd, a Mi Hazánk parlamenti képviselőjének javaslatát, amelynek célja az lett volna, hogy törvény tiltsa a szivárványzászló kihelyezését középületekre.

A javaslat az alábbiak szerint módosította volna a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvényt:

„A címer és a zászló (lobogó) használata során mindenki köteles megőrizni azok tekintélyét és méltóságát. A 7. § (1) bekezdésében meghatározott középületeken, vagy azok előtt tilos a különböző szexuális és nemi irányultságokra, illetve az azokat képviselő politikai mozgalmakra utaló, azok népszerűsítésére törekvő jelképek elhelyezése.

Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy a hivatkozott rendelkezéssel érintett középületek homlokzatára az egyes szexuális- és nemi irányultságú csoportokat összefogó politikai mozgalmakhoz köthető ún. szivárványzászló került elhelyezésre.

A szivárványzászló – a közvélemény által kirívó szeméremsértésekkel, család- és közösségellenességgel azonosított »LMBT« mozgalom jelképeként – az állampolgárok többségének meggyőződését, érzületét súlyosan sértő módon, megbotránkozást kiváltva, a helyi közakarat ellenében, nagy nyilvánosság előtt került ily módon közszemlére tételre.

A szivárványzászló középületeink homlokzatán a magyar nemzeti lobogó mellett, azzal azonos méretben, mintegy egyenrangúként történő elhelyezése sértő és lealacsonyító módon meggyalázza Magyarország zászlaját, a kiemelt büntetőjogi védelmet élvező nemzeti jelképünket. Mindezért, a közjogi intézményeink és nemzeti jelképeink méltóságának fokozottabb védelme érdekében a zászlótv. idézett általános rendelkezésének kiegészítéseként, a jogalkotó részéről szükségessé vált a fenti tiltó szabály bevezetése – idézte a módosítási javaslat indoklását a Humen Online.

A portál emlékztetett arra is, hogy két héttel ezelőtt függesztette fel a parlament Novák Előd mentelmi jogát, épp a szivárványzászló-rongálás miatt.

Sebián-Petrovszki László:  Ez az egész valójában nem a zászlóról szól

A Humen Online beszámolt arról is, hogy a módosítási javaslatra reagált Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, egyben a Bizottság egyik alelnöke. Az ellenzéki  képviselő elmondta,

 „ez az egész valójában nem a zászlóról szól, hanem egy 500 ezer fős közösség elleni hangulatkeltésről és megfélemlítéséről”.

A javaslat végül a bizottságban elbukott, a többség nemmel, vagy tartózkodással szavazott, így törvény nem lesz belőle – írta a lap.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató