2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kormányinfó: bejelentették a tojás és burgonya árstopját!

Kis késéssel, 10:25-kor elindult a szerdai kormányinfó: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte a nézőket, hallgatókat.

Kifejtette Gulyás, hogy a legnagyobb probléma amivel a magyar kormány küzd, az a szankciók ügye. Ezt megalapozandó kifejtette, hogy elég volt csak beharangozni az új szankciós csomagot, egyből drágult a gázár.

Leszögezte, hogy a kormány célja, hogy a jövő év végére megfelezzék a mostani inflációt.

A kormány két új termékre terjesztette ki az árstoppok rendszerét: a tojásra és burgonyára.

A friss tojás és az étkezési burgonya esetére a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án használt árat rögzítették.

Marad a jelenlegi rendszerhasználati díj a lakosoknak jövőre is
 
Rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem a rezsinél, erről is döntött a kormány Gulyás szerint. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg, mondta Gulyás.

Mindehhez viszont pénz kell az államnak is, ezért extraprofitadót vetnek ki továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

Gulyás: Elfogadja a kormány az átfogó igazságügyi reformot, amit az Európai Bizottság kér
 
Magyarország sokat tett az elmúlt hónapokban, hogy a visszatartott uniós forrásokhoz hozzájuthassunk – mondta Gulyás Gergely. Több törvényt is módosított az Országgyűlés és Integritási Hatóságot állítottak fel.

Bár nem ért egyet a kormány az Európai Bizottság igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályaival, követeléseivel, elfogadják, és hamarosan módosítják a törvényt. Megerősítik például az Országos Bírói Tanács jogköreit. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta eddig.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató