2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Tajvant megszállhatják – mondta sziget elnöke, aki a Nyugat segítségét kérte

Tsai Ing-wen tajvani elnök hétfőn a The Atlantic című napilapnak azt mondta, hogy “valódi veszély” fenyeget egy kínai invázióval. Kína ragaszkodik ahhoz, hogy Tajvan békés eszközökkel történő újraegyesítésére törekszik, de ha konfliktus törne ki, Tsai a Nyugattól vár segítséget.



A Ben Rhodes, Barack Obama beszédírója és helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója által írt cikkben Tsai azt mondta, hogy “fel kell készülnünk” egy esetleges kínai invázióra.

“REÁLIS, HOGY EZ A DOLOG MEGTÖRTÉNHET VELÜNK” – FOLYTATTA, MAJD HOZZÁTETTE: “VALÓDI FENYEGETÉS VAN ODAKINT. EZ NEM HYPE”.

Tajvan azóta kormányozza magát, hogy a Csang Kaj-sek vezette nacionalista erők 1949-ben a szigetre menekültek, miután elvesztették a polgárháborút a kommunistákkal szemben. Peking álláspontja szerint Tajvan Kína szerves része – az úgynevezett “Egy Kína politika -, és Kína elkerülhetetlenül újraegyesül”, egy augusztusban kiadott fehér könyv pedig azt állítja, hogy bár Peking arra törekszik, hogy ezt az újraegyesítést békés úton érje el, fenntartja a jogot a katonai erő alkalmazására.

Bár Kína hadserege nagyságrendekkel erősebb, mint Tajvané, Tsai 13%-kal növelte a védelmi kiadásokat, és 2023-ban 19 milliárd dollárt költ hadseregére. Tajpej célja, vázolta Rhodes, hogy az invázió túl költséges legyen Kína számára.
 
“Ha a [Népi Felszabadító Hadsereg] valami drasztikusat akar tenni, akkor [a kínai elnöknek] Hszinek mérlegelnie kell a költségeket” – mondta Tsai a Fehér Ház volt tisztviselőjének. “Kétszer is meg kell gondolnia”.

Azonban még a védelmi kiadások kétszámjegyű növekedése ellenére is, és mivel az Egyesült Államok szeptemberben engedélyezte a Tajpejnek történő egymilliárd dolláros fegyvereladást, Tsainak továbbra is szüksége lenne arra, hogy a Nyugat finanszírozza Tajvan hadseregét, ahogyan jelenleg az ukrán erők esetében teszi.

“A NYUGATI ORSZÁGOK, KÜLÖNÖSEN AZ USA, SEGÍTIK UKRAJNÁT. AZ UKRAJNAI HÁBORÚBÓL AZT LÁTJUK, HOGY A NYUGATI ORSZÁGOK ÖSSZEFOGNAK ÉS SEGÍTENEK UKRAJNÁNAK HARCOLNI” – MONDTA.

Az amerikai kormány az 1970-es évek óta hivatalosan elismeri, de nem támogatja Kína Tajvan feletti szuverenitását, és bár Joe Biden amerikai elnök többször is megígérte, hogy az amerikai hadsereg segítene visszaverni egy kínai inváziót, a Fehér Ház tanácsadói minden alkalommal visszavonták ezeket a kijelentéseket.

Nem sokkal azután, hogy Tsai beszélt Rhodesnak, Kína megnyitotta kétévente megrendezett légi bemutatóját, ahol drónok elleni fegyvereket, ötödik generációs vadászgépeket és állítólag hiperszonikus hajó elleni rakétákat mutatott be. Elemzők úgy jellemezték ezt a katonai erőfitogtatást, mint egy figyelmeztetést a Nyugatnak, hogy ne avatkozzanak bele a Tajvannal történő újraegyesítésbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató