2022. december 09. - Natália
EUR : 410.55
USD : 391.9
Időjárás ikon

Az összes orosz darab és előadó kitiltását kérte a milánói Scala operaházból az ukrán konzul

Az idénynyitó előadásnak tervezett Borisz Godunov című opera lecserélését, valamint az összes orosz darab és előadó kitiltását kérte a milánói Scala operaházból Andrij Kartis ukrán konzul – hozta nyilvánosságra a színház csütörtökön.

A milánói képviseletet vezető diplomata levélben fordult Dominique Meyerhez, az operaház intendánsához, Giuseppe Salához, a város polgármesteréhez és Attilio Fontanához, Lombardia tartományi elnökéhez. Az utóbbiak a Scalát működtető alapítvány tagjai.

Az ukrán konzul azt kérte, hogy az operaház vizsgálja felül korábbi döntését, és ne a Borisz Godunovot tűzze műsorára december 7-én, amikor a hagyomány szerint a Scalában az idénynyitó premiert tartják. Úgy vélte, hogy Modeszt Petrovics Muszorgszkij operájának bemutatása az orosz propagandát szolgálja.

Ezzel egy időben az összes orosz mű és előadó mellőzését, többek között Anna Netrebko orosz szoprán tervezett fellépésének lemondását szorgalmazta.

Andrij Kartis levele elején köszönetet mondott az olasz hatóságoknak Ukrajna és az ukránok “kézzel fogható” támogatásáért.

A konzul az olaszországi ukrán közösség “ellenérzését és sajnálatát” tolmácsolta a Scala decembertől induló programjában szereplő “művészeti választásokért”. Internetes aláírásgyűjtés is indult a Scala programjának módosítására.

Kartis hangoztatta, hogy az “Oroszországi Föderáció a kultúrát saját nagysága és hatalma erősítésére szolgálja, és annak támogatása (..) az orosz fél bűnös ambícióit és számtalan bűncselekményét táplálja”.

Azt kérte, hogy az orosz darabok és előadók az ukrajnai határok helyreállítását követően térjenek vissza a milánói színpadra, amikor az “orosz kultúra különválik a politikai valóságtól”.

Márciusban a Scala lemondta Valerij Gergijev orosz karmester szereplését, miután a művész nem határolódott el Vlagyimir Putyintól.

Az ukrán konzulhoz intézett válaszként a Scala csütörtökön elindította a december 7-i előadás reklámkampányát. A Borisz Godunov opera posztereit Kasper Holten dán rendező tervezte: a plakátokon a darabban szereplő Dmitrij gyermek trónörökös meggyilkolása látható.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató