2022. december 01. - Elza
EUR : 407.67
USD : 393.54
Időjárás ikon

Az ukránok szerint csak félrevezetés az oroszok herszoni visszavonulása

Mihajlo Podoljak szerint az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ráadásul a hírszerzésük szerint további tartalékokat vonnak be a régióba

Ukrajna semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország harc nélkül kivonulna Herszon városából – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán a Twitteren.

Podoljak szerint az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ezenfelül további tartalékokat vonnak be a régióba. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna a saját hírszerzésének hisz, nem a hangszerelt orosz nyilatkozatoknak.

Jaroszlav Janusevics, Herszon megyei kormányzó arra szólította fel a régió lakosait, hogy ne hozzanak nyilvánosságra információkat az ukrán fegyveres erők műveleteiről.

„Felszólítom Herszon megye lakóit és mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik a déli front eseményeiről, hogy kövesse az információs csendet. Ez nagyon fontos közös győzelmünk érdekében. Ne essen idő előtt eufóriába senki se! Bármit is mondjanak az oroszok, csak a hivatalos információforrásokban bízzanak” – hangsúlyozta a kormányzó.

Szergej Szurovikin, az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnoka a nap folyamán bejelentette az orosz csapatok visszavonását Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partjára, hozzátéve, hogy "a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre".

A tábornok közölte, hogy a város ellátásának fenntartása már nem lehetséges, ezért szükséges elhagyniuk. Mindez azt jelenti, hogy az orosz erők teljesen kivonulnak a régiónak arról a részéről, ami a folyó nyugati partján fekszik. Ilyen körülmények között a legésszerűbb megoldás a védelem megszervezése a Dnyeper mentén húzódó gátvonalnál – mondta Szurovikin.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató