2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Újabb demonstráció Párizsban - magasabb béreket követeltek a szakszervezetek (Videó)

Párizsban iparágakon átívelő tüntetés zajlott, a tiltakozók magasabb béreket követeltek.

A CGT (Általános Munkásszövetség), Franciaország vezető szakszervezete november 10-én tüntetésekre szólít fel Franciaország-szerte. Más szakszervezetek is részt vettek a megmozduláson: a Munkavállalók Ereje (FO), az Unitárius Szakszervezeti Szövetség (FSU), az Autonóm Szakszervezetek Országos Szövetsége (Unsa) és a Szolidaritás (Solidaires).

Párizsban és más francia városokban sztrájkok közepette tömeges tüntetések zajlottak. A csütörtöki sztrájk súlyosan megzavarta a fővárosi metróközlekedést, valamint az elővárosi és regionális vonatokat.

 A csütörtöki párizsi menet délutánután kezdődött a Place de la République térről, ahol a tüntetők hagyományosan összegyűlnek.



A RIA Novosztyi tudósítója szerint a tüntetésen részt vtteek a különböző közlekedési, energetikai, élelmiszeripari, kereskedelmi, oktatási és egészségügyi ágazatok dolgozói, különböző szakszervezetek és szövetségek képviselői, nyugdíjasok, a "sárga mellényesek" mozgalmának támogatói és diákszervezetek. A tüntetők a bérek és nyugdíjak emelését követelték a galoppáló infláció közepette.

"Fő követelésünk a bérek emelése, a minimálbér és a nyugdíjak újraértékelése. Ami a válság leküzdését illeti, a kormány eddig csak annyit tett, hogy pénzt juttatott a vállalatoknak és a részvényeseknek. A magas infláció miatt azonban senki sem indexálta az egyszerű munkavállalók bérét. Nagy szükségünk van ezekre a bónuszokra" - mondta a CGT szakszervezet egyik képviselője a RIA Novosztyinak.

Egy diákszervezet képviselője elmondta a hírügynökségnek, hogy a diákoknak is szükségük van szociális juttatásokra, mert "nem engedhetik meg maguknak, hogy élelmiszert vegyenek, lakbért és villanyszámlát fizessenek, miközben a hatóságok nem tesznek semmit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató