2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A német parlament elvenné a magyar uniós támogatás egy részét

Támogatta a német parlament a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja a Dpa német hírügynökség. A Bundestag csütörtök éjjel fogadta el a határozatot.

A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra felszólította Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”.

Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

„Mindig rossz ízű dolog, amikor a németek fenyegetőzni kezdenek” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter csütörtök este Székesfehérváron a fideszes elitképző Mathias Corvinus Collegium rendezvényén, amikor német álláspontról kérdezték.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre parkolópályán levő 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

A Bizottság szerint ha a magyar kormány december közepéig teljesíti a vállalásait, akkor hozzáférhet a teljes összeghez, hiszen védve vannak a források – olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az Integritási Hatóság felállítása, a közhasznú alapítványok szabályozása vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentése.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató