2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Felmérés: Orbán Viktornak keményebben ki kellene állnia Oroszországgal szemben a magyarok többsége szerint

Tizenkilenc százalékkal csökkent azok száma, akiknek tetszik a kabinet oroszbarát politikája - derült ki a Publicus legfrissebb kutatásából.


Újra emelkedett azok aránya, akik inkább agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és nem osztják azt a feltevést, miszerint Oroszország csak védekezik – derült ki a Publicus Intézet, Népszava megbízásából készített friss kutatásából, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

A megkérdezettek kétharmada szerint nem lehet egyszerre jó a viszony az EU-val és Moszkvával, emellett 9 százalékkal csökkent azok aránya, akiknek tetszik a kabinet oroszbarát politikája. Az emberek 69 százaléka már agresszornak tartja Oroszországot, és 57 százalék szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot.

A Népszava megemlíti, hogy februárban 64, áprilisban 56, augusztusban 63, október végén 69 százalék gondolta Moszkvát agresszornak. Ezért immár a többség (57 százalék) szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot. Az áprilisi adatokhoz képest ez komoly növekedés, tavasszal 36, nyár végén 48 százalék gondolta így.

Vízválasztó maradt a pártpreferencia: az ellenzéki szimpatizánsok 94, a fideszesek 15, a bizonytalanok 51 százaléka elégedetlen a kormányfő reakcióival. A szomszédban zajló háború miatt a kormánypártiak háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet - írják.

A felmérés 2022. október 26 – 31. között készült 1007 fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató