2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamu Geriék télre leállítják a fogaskerekűt is

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. a fogaskerekű ideiglenes szüneteltetéséről döntött, az üzemszünettel több mint 120 millió forintot spórol a főváros – közölte a BKV Zrt. Azt írták, hogy a dráguló üzemanyag- és villamosenergia-költségek súlyos terhet jelentenek a közösségi közlekedés számára, ráadásul a fogaskerekűvel kevesen utaznak a hideg hónapokban, ez hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén legfeljebb 30 százalékos kihasználtságot jelent.


Megint hazudott a főpolgármester, aki korábban úgy vélekedett, „nem jelent megoldást, ha bármit bezárunk, megszüntetünk, nem is ebbe az irányba indulunk”.

A városházán korábban azt ígérték, a pénzügyi nehézségeket nem bezárásokkal akarják enyhíteni, mert az nem megoldás semmire. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Budapesten a város saját bevétele arra sem elég, hogy idén kifizessük belőle a megnövekedett energiaszámlát.

A 60-as jelzésű fogaskerekű helyett a kibővített menetrend szerint közlekedő 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal lehet utazni, amelyeken kerékpárt is lehet szállítani. A fogaskerekű minden megállójának 300-500 méteres környezete a vágányzár alatt más buszjárattal is jól elérhető.

Fürjes balázs egy Facebook-bejegyzésében kijelentette, Karácsonyék döntésének köszönhetően több ezer hegyvidéki ember és több tízezer, a budai hegyekbe érkező kiránduló közlekedése válik sokkal nehezebbé. Majd közölte, a budapesti közlekedés fenntartása évi 200 milliárd forintba kerül. Ezzel az intézkedéssel

fél ezreléket sem tudnak megtakarítani, vagyis a kiszúrás és a hátrány sokkal nagyobb, mint a haszon.

„Így nem lehet várost vezetni! Karácsony Gergelynek Budapest csak eszköz, a kormány elleni politikai háborújában foglyul ejti a budapestieket. Közben azt mondja, ő nem tehet semmiről, tehetetlen. De mi szüksége van Budapestnek egy tehetetlen főpolgármesterre?!” – fogalmazott.

A XII. kerület alpolgármestere levélben kérte a fogaskerekű újraindítását a főpolgármestertől

Fonti Krisztina (Fidesz-KDNP) szerint nehezen hihető a takarékosságra hivatkozás a fogaskerekű esetében, mert ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti. Az alpolgármester szerint az így megspórolni tervezett mintegy 100 millió forint a BKK 200 milliárdos működési költségének mindössze fél ezreléke.

„Ennek tükrében az intézkedés inkább tűnik egy fideszes vezetésű önkormányzat elleni politikai lépésnek, mint szakmailag megalapozott döntésnek”

– írta Karácsony Gergelynek az alpolgármester.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató