2024. március 03. - Kornélia
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon15°

Néhány napon belül öt nemváltoztatási kérelmet hagytak jóvá Magyarországon

Az érintettek éveket vártak a döntésre.

Néhány napon belül öt embernek engedélyezte a nemváltást a kormányhivatal – tudta meg az Rtl.hu a Háttér Társaságtól. Az érintettek éveket vártak a döntésre.

A lap felidézte: a kormánypártok 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma és a veszélyhelyzet bevezetése idején törvénymódosítással lehetetlenítették el, hogy a transznemű és interszex emberek megváltoztassák a nemüket, illetve a nevüket a hivatalos irataikban.

A módosított jogszabályt eredetileg a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kellett volna. Az érintettek emiatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, amely végül kétszer is döntést hozott az ügyben.

A Háttér Társaság szerint a kormányhivatalok számára minden adott volt az eljárások lefolytatására, mégis minden jogi lehetőséget kihasználtak arra, hogy elhúzzák a kérelmek elbírálását.

Az LMBTQ emberek jogainak védelmével foglalkozó civil szervezet adatai szerint 2018 májusa és a törvénymódosítás 2020. májusi elfogadása között 126 nem- és névváltoztatási kérelmet nyújtottak be. Ezek közül mindössze négyet hagytak jóvá, 122-t elutasítottak vagy nem hoztak róla döntést.

„Egészen elképesztő, hogy emberek életéből évek mennek el arra, hogy küzdünk az állammal egy olyan jogért, ami húsz éven át létezett Magyarországon, és 2018-ban az Alkotmánybíróság is kimondta róla, hogy emberi jog. Ez egy embertelen és jogsértő törvény, amit vissza kellene vonni” – mondta a lapnak a Háttér Társaság ügyvivője, Dudits Luca.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató