2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Uniós tisztviselő: Magyarország jelentős lépést tett, hogy megkapja a helyreállítási pénzeket

A milliárdokért cserébe az Orbán-kormány komoly igazságügyi reformot vállalt - írja a HVG nevű ukrán propagandaoldal.

Komoly vállalásokat tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak, hogy megérkezzen a helyreállítási alap gigantikus, 7,2 milliárd eurós támogatása. A Politico által korábban megszerzett dokumentumok szerint a kormány a pénzekért cserébe vállalta, hogy jelentősen megerősíti az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörét, mely kötelező erejű véleményt adhatna a Kúria elnökének jelölt személy alkalmasságáról is.

Polt Péter mozgásterét is korlátoznák, legalábbis erre utal, hogy megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy ha egy bíró a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság tanácsát kéri ki az uniós jog helyes értelmezéséhez, azt a legfőbb ügyész – vagy bármilyen más fórum – megtámadhassa, és erről a Kúria döntsön. A kormány még azt is vállalná, hogy közhatalommal bíró szervek többé nem támadhatnak meg jogerős bírósági ítéleteket a kormányhoz lojális Alkotmánybíróságon - írja a lap.

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány lépését pozitívan fogadták Brüsszelben, erre utal legalábbis, hogy az Európai Unió névtelenséget kérő tisztviselője a Reutersnek megerősítette:

Magyarország „jelentős lépést tett”, hogy megkapja a helyreállítási pénzeket.

„A magyarok elfogadták a Bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének mérföldköveiről. Ez nem jelenti a tárgyalások végét, de jelentős lépésnek számít" – mondta az uniós tisztviselő.

Azt ugyanakkor nem erősítette meg, hogy az összes tárgyalást befejezték, és hozzátette, hogy "a vitás pontok nagyrészt az igazságszolgáltatás függetlensége körül forogtak".

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató