2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Százezrek tüntettek Madridban a közegészségügy helyzete miatt

A kormány adatai szerint mintegy 200 ezren, a szervezők szerint körülbelül 670 ezren vettek részt a megmozduláson.

Százezrek tüntettek Madridban a közegészségügy helyzete miatt – adta hírül az RTVE spanyol közszolgálati műsorszolgáltató.

A kormány adatai szerint mintegy 200 ezren vettek részt a „Madrid kiáll a közegészségügy mellett, az alapellátás megsemmisítésének terve ellen” néven meghirdetett megmozduláson, míg a szervezők szerint sokkal többen, körülbelül 670 ezren. 

A tiltakozók a közegészségügy „kritikus állapota” és Isabel Díaz Ayusónak, a madridi közösség elnökének egészségügyi terve ellen tüntettek, továbbá követelték lemondását. Az egészségügyi dolgozókon kívül számos civil és páciens is utcára vonult szolidaritásul. „Az egészségügy mindnyájunkat érint, legyünk jobb- vagy baloldaliak. 

Küzdünk az egészségügyünkért, továbbá gyermekeinek és unokáink egészségügyéért. Az egészségügyi dolgozók kidolgozzák a belüket, nem ezt a rossz bánásmódot érdemlik”

 – fogalmazott az egyik tüntető az RTVE-nek.

Mint arra az El País című spanyol napilap rámutat, az egyik utolsó csepp a pohárban a madridi vezetés tervének azon része volt, amelynek értelmében a kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyek némelyikén csak két ápoló lesz, míg az orvossal csupán

videóhívás keretében lehet konzultálni.

Az egyik tüntető orvos egyenesen „őrültségnek” minősítette a tervet.

A tüntetők négy csoportja külön-külön, a város északi, keleti, déli és nyugati részéből indult útnak, hogy aztán a központi Plaza de Cibelesen egyesüljenek, ahol kiáltványt olvastak fel „a minőségi közegészségügy” védelmében.

A kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyekkel kapcsolatoson kívül a tiltakozók jobb ellátást, valamint több forrást kértek az egészségügy számára. Felidézték, hogy a közösségek közül Madridban fordítanak a legkevesebbet (!) az egészségügyre, miközben itt a legnagyobb az egy főre jutó jövedelem.

A tiltakozók kiáltványukban rámutattak, hogy az egészségügyi vezetés kezelésével „erősíti a köz-magán együttműködés modelljét”, ami azt jelenti, hogy „a madridi közegészségügyre előirányzott minden második magánzsebekbe kerül”.

Kiáltványukban az összehívók rámutattak, hogy az Egészségügyi Minisztérium vezetése "erősíti a köz-magán együttműködés modelljét", ami azt jelenti, hogy "a madridi közegészségügyre előirányzott két euróból egy magánzsebekbe kerül".

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató