2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Hatalmas pofára esés: a republikánusok bukják a képviselőház többségét is

A beérkező levélszavazatok miatt sem lehet kizárni, hogy végül az amerikai Kongresszus alsóházában is megmarad a demokrata többség.

Nem alakul jól a republikánusok számára a múlt kedden tartott amerikai félidős választások végjátéka.

Az egyértelművé vált, hogy a demokraták nevadai szenátusi győzelmével a Szenátusban mindenképp megmarad a balliberális oldal többsége, mivel az ötven szenátori hellyel plusz Kamala Herris alelnök és egyben szenátusi elnök szavazatával az elmúlt két évhez hasonlóan meglesz a többségük – függetlenül attól, hogy a későbbi megismételt georgiai választáson a republikánus vagy demokrata jelölt nyer-e majd.

A Politico viszont most már arról cikkezik, hogy e pillanatban már az sem teljesen biztos, hogy a republikánusok legalább a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház többségét elnyerik-e a demokratáktól.- írja a mandiner.

A portál bemutatja:

még 20 képviselői körzetben nincsenek végeredmények

– ezek között dől el az, hogy végül melyik párté lesz a minimum 218 főt igénylő többség a Képviselőház uralásához.

Jelenleg öt olyan körzet van, ahol a Politico szerint eredetileg teljesen kiegyenlített versengés volt várható a két párt között. A portál úgy számol hogy a demokratáknak mind az öt körzetet meg kellene most nyerniük, és az ezek közül egyébként demokraták felé hajló körzetekből háromban vezetnek is, és ezen kívül kellene még a republikánusok felé hajló körzetekben is nyerniük.

A Politico felhívja a figyelmet, hogy a még nem eldőlt körzetek közül több Kaliforniában található, ahol még sok szavazatot kell összeszámolni, s ahol

a beérkező levélszavazatok már négy évvel ezelőtt is nagyot módosítottak a várható eredményen.

A CNN arról ír: Kaliforniában tíz választási körzet nyitott még, ahol keddig várják a beérkező levélszavazatokat, amiken legkésőbb a múlt keddi választási napon rányomott pecsétnek kell lennie, hogy számításba vegyék őket. A CNN azzal számol, hogy itt még hetekig fogják számolni a voksokat.

A kormányzóválasztások is tartanak még izgalmakat: Arizonában még nem dőlt el, ki vezetheti az államot, ugyanakkor Katie Hobbs demokrata jelölt vezet a republikánus Kari Lake előtt – Lake korábban tévébemondóként szerzett hírnevet, s Donald Trump által kiemelten támogatott jelöltként indult a választáson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató