2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brüsszeli lap: Az amerikai nagykövet lett Orbán Viktor új közellensége

„Egy szövetséges ország diplomatája az első számú közellenséggé válik” a Politico értékelése szerint.

„Orbán új közellensége” címmel jelentetett meg cikket a Politico, amelyben Magyarország és David Pressman amerikai nagykövet viszonyáról írnak.

A lap szerint „a külföldi ellenségek összeesküvő galériáját pörgetve kelt félelmet és haragot Orbán Viktor a magyar lakosságban”, ezzel akarja megtartani hatalmát. A cikk szerint „történelmileg az Egyesült Államok viszonylag csendben maradt a nyilvánosság előtt ezekről a célzott üzenetküldő kampányokról és a nyugatellenes kormányzati retorika erősödéséről, amely gyakran az ország demokratikus visszalépését és az orosz propaganda helyi befolyását tükrözte”.

A lap szerint Amerikában azt gondolták, hogy Magyarország „megbízható európai uniós és NATO-tag volt, aki nem igényelt különösebb figyelmet Washingtonban”.

De a demokratikus normák eróziója – Moszkva budapesti befolyásával és Ukrajna orosz bombázásával együtt – megváltoztatta a számítást”

– írják.

A cikk azt is írja, hogy „már Pressman nagykövet érkezése előtt is erősödött az Amerikaellenes retorika Magyarországon. A kormány által ellenőrzött sajtóban az USA egyszerre mumus az ukrajnai invázió mögött és a magyarországi ellenzéki pártok bábjátékosa”. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató