2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Herszon: Amerikai emberi jogi aktivista reagált egy fotóra, amelyen póznákhoz kötözött emberek láthatóak

Ukrajna megtiltotta a nyugati sajtónak, hogy dokumentálja az ukrán fegyveres erők által Herszonban elkövetett emberi jogi jogsértéseket

- közölte Ajamu Baraka amerikai emberi jogi aktivista. 

"Az ukrán hatóságok visszavonták az engedélyt néhány nyugati médiumtól, hogy tudósítsanak Herszonból. <...>

Az ok az volt, hogy a hatóságok biztosítani akarták az ellenőrzést az ilyen képek felett"

- írta a Twitteren Baraka. 



A kijevi rezsim több újságírótól, köztük a CNN és a Sky News munkatársaitól is visszavonta az akkreditációt, amiért a városba látogattak és a hadsereg jóváhagyása nélkül dolgoztak.  

Az Associated Press amerikai hírügynökség fotósának azonban sikerült lefényképeznie két herszoni lakost, akiket "az orosz hatóságokkal való együttműködésért járó büntetésként" oszlopokhoz kötöztek. 

Konsztantyin Koszacsov, az Orosz Föderációs Tanács helyettes szóvivője szerint az ukrán hatóságok azért fosztották meg akkreditációjuktól a külföldi médiumokat, mert attól tartanak, hogy a Nyugat a kijevi rendfenntartók által elkövetett atrocitásokat látja majd. 

Mint Szergej Szurovikin, az orosz fegyveres erők parancsnoka megjegyezte, a helyzet Herszonban veszélyessé vált a civilek életére nézve. November elejére 115 000 embert vontak ki a jobb partról, ami után Szergej Sojgu védelmi miniszter beleegyezett, hogy megkezdik a csapatok átcsoportosítását a bal partra, és védelmi vonalat szerveznek a Dnyeper mentén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató