2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna feszültségesés miatt felfüggesztette a "Druzsbán" keresztül Magyarországra történő olajszivattyúzást

 Ukrajna felfüggesztette az olaj szivattyúzását a Druzsba (Barátság) kőolajvezetéken keresztül Magyarország felé

- közölte Igor Demin, a Transneft szóvivője és elnöki tanácsadó a RIA Novosztyinak.

 

"Az ukrán fél arról tájékoztatott minket, hogy feszültségcsökkenés miatt felfüggesztették a szivattyúzást Fényeslitke (Magyarország - a szerk.) irányába"

- mondta.

A magyar olaj- és gázipari vállalat, a MOL közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a gázvezeték helyzetét, és vizsgálja a szállítás újraindításának lehetőségét. Megjegyezték azt is, hogy az ország stratégiai energiatartalékai elegendőek ahhoz, hogy a finomítók zavartalan működését biztosítsák az átmeneti időszakban, amíg a károkat helyre nem állítják.

Az M1 tévécsatorna a maga részéről úgy fogalmazott, hogy az olajtartalékok három hónapra elegendőek. Ez idő alatt lehetséges az olajvezetéken keresztül történő ellátás helyreállítása vagy a Magyarországra irányuló olajexport útvonalának megváltoztatása - hangsúlyozta a média.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az incidenssel kapcsolatban összehívta a Biztonsági Tanács ülését.

A Druzsba (Barátság) olajvezeték a világ leghosszabb olajvezetéke, hossza mintegy négyezer kilométer. A Szamara régióban kezdődik, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra oszlik: az északi - Fehéroroszország, Lengyelország és Németország területén keresztül, a déli - Ukrajnán, a Cseh Köztársaságon, Szlovákián és Magyarországon keresztül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató