2022. december 09. - Natália
EUR : 410.55
USD : 391.9
Időjárás ikon

Ursula von der Leyen szerint Oroszország inkább elégeti a földgázt, mintsem eladja

Oroszország jobban érdekelt a földgáz fegyverként való felhasználásában, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy inkább elégeti, mintsem eladja – ezt mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a G20-csoport éves csúcstalálkozóján Balin. A politikus szerint Oroszországnak ezzel az a célja, hogy visszavágjon a nyugati szankciókra.

Az MTI azt írja, hogy Moszkva idén csökkentette az Európai Unióba irányuló gázszállításait a szankciókra válaszul. Az orosz fellépés „hiányt okoz a globális energiapiacokon, és az árak az egekbe szöknek” – mondta a Bizottság elnöke.

Von der Leyen szerint a helyzetet legjobban a tiszta energiaforrásokra való átállás felgyorsítása oldhatná meg, ugyanis ez nemcsak az energiaválságra, hanem a klímaválságra is választ adna. Európa a következő öt évben legalább 4 milliárd eurót, körülbelül 1621 milliárd forintot fektetne a megújuló energiákba, például a hidrogénbe.


Charles Michel, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, aki szintén részt vesz a Balin megrendezett csúcstalálkozón, ugyancsak azzal vádolta Moszkvát, hogy fegyverként használja az energiát, aminek negatív gazdasági hatásai nemcsak Európában, hanem világszerte érezhetőek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató