2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az Európai Unió terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot

Terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot az Európai Parlament a jövő héten, írja az Euronews. A lap brüsszeli forrásai szerint három frakció is erről szóló javaslatot fog benyújtani. Még soha nem volt példa arra, hogy az Unió egy országot soroljon a terrorizmus támogatói közé.



A javaslatot várhatóan benyújtó Európai Néppárt dokumentuma szerint Oroszország

"megpróbálja megfélemlíteni és elpusztítani az ukrán nemzetet, ezért az ország terrorista állammá nyilvánítását indítványozzák".

A forrás szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Renew Europe is hasonló indítványt tervez beadni az EP jövő heti ülésén. Az Euronews értesülései a legnagyobb frakciónak számító Európai Néppárt képviselői most egy olyan szövegen vitáznak, amely a háborús bűnök miatt terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot, és felszólítaná az EU-t a diplomáciai kapcsolatok megszakítására.

Az Európai Parlament állásfoglalásai jogilag nem kötelező érvényűek. Ha elfogadják, a tagállamoknak egyöntetűen terrorista államként kellene kezelnie Oroszországot. A javaslat szerint "Oroszország szándékosan követ el bűncselekményeket ukránok ellen, amelyeknek katonai jelentősége nincs, egyetlen célja a terror. Ezek között szerepel a civilek tömeges legyilkolása, az infrastruktúra rombolása, de a szövegben szó esik emberrablásról, nemi erőszakról, erőszakos kitelepítésekről is."

Az Unió terrorlistáján jelenleg 13 szervezet szerepel, köztük a Hamász és a Hezbollah katonai szárnya is. Korábban egyetlen államot sem adtak még ehhez a listához. "Oroszország terrorista állammá" nyilvánításához a huszonhét tagállam egyöntetű beleegyezése szükséges.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató