2023. június 06. - Cintia, Norbert
EUR : 369.42
USD : 345.38
Időjárás ikon18°15°

Bulgária, Románia és Horvátország is csatlakozhat a schengeni térséghez

Az Európai Bizottság megállapította, hogy Bulgária, Románia és Horvátország is teljesítette a feltételeket, és készen áll a schengeni térséghez csatlakozásra, ezért felszólította a Európai Tanácsot, hogy hozza meg az ehhez szükséges határozatokat – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

„Ezek a tagállamok évek óta jelentős mértékben hozzájárulnak a schengeni térség megfelelő működéséhez, többek között a világjárvány idején, valamint a közelmúltban az Ukrajnában zajló háború példátlan következményeivel szembesülve”

– írja Bizottság.

A három országot részben már most is kötik a schengeni szabályok, az uniós belső határellenőrzéseket viszont még nem szüntethették meg, ezért nem élvezik teljes mértékben azokat az előnyöket, amelyek a térséghez való csatlakozással járnak. A schengeni térséghez való csatlakozás minden uniós tagállam számára követelmény, ezért, amennyiben teljesítették a feltételeket, azonnal lehetővé kell tenni számukra a csatlakozást.

A cseh elnökség irányítása alatt az Európai Tanács bel- és igazságügyi tanácsa december 8-án szavaz Bulgária, Románia és Horvátország schengeni térségben való teljes körű részvételéről.

A schengeni övezetnek jelenleg 22 uniós ország, valamint 4 nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.
 
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató