2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Morawiecki: „Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát”

Közben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a nyugalom megőrzését kéri a lakosságtól, és bejelentette, hogy fokozzák a légtér megfigyelését.

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal

arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

Morawiecki emlékeztetett arra: a kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután robbanás történt, ennek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette. Megerősítette azt is, hogy a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely „fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel” – jelentette ki a kormányfő.

Közölte: a történtek okainak vizsgálatához

külföldi szakemberek támogatását is kérték.    

 

Nincs bizonyíték

Morawiecki nyugalmuk megőrzésére szólította fel a lengyeleket, hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és figyelmeztetett arra, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek. Később sajtóértekezletet tartott Andrzej Duda elnök is, aki elmondta: jelenleg „nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát”, amely „valószínűleg orosz gyártmányú volt”.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató