2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó Péter a Barátság vezetékről jó hírt mondott

Valószínűleg rövid időn belül talán újra tud indulni a szállítás a Barátság kőolaj vezetéken - jelentette ki Szijjártó Péter a kormányülés előtt, de hozzátette: ezt természetesen a műszaki munkálatok során feltárt konkrét sérülések ismeretében lehet megmondani. 



Szijjártó Péter még a kormányülés előtt, a Karmelitából bejelentkezve arról is beszámolt, hogy tegnap este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken a kőolajszállítás, mert az orosz rakétatámadások következtében megsérült az ukrajnai energetikai struktúra is.

A Barátság vezetéken zajlik Magyarország kőolaj ellátása is. A külgazdasági és külügyminiszter most azt mondta, “valamennyire megnyugtató” hírt tud közölni. 

Ugyanis a reggeli friss információk szerint - mint hangsúlyozta - maga a Barátság vezeték nem sérült meg, hanem egy transzformátor állomás, mely az áramlás biztosításához szükséges eszközöket működteti.

Ennek a kijavítása könnyebb, mintha magát a vezetéket érte volna a találat. Így valószínűleg rövid időn belül talán majd újra tud indulni a szállítás a vezetéken - jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: a műszaki munkálatok során feltárt konkrét sérülések ismeretében lehet megmondani.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország több hónapnyi tartalékkal rendelkezik kőolaj tekintetében, az energia-ellátásunk nincsen veszélyben. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató