2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Világháború küszöbén: Dróntámadás ért egy izraeli olajtankert az Ománi-öbölben

Olajszállító tartályhajót ért dróntámadás Omán partjainál.

Az Omán partjainál bombatalálattal sújtott olajszállító tartályhajó az Idan Ofer izraeli milliárdos cég tulajdona.

Egy izraeli milliárdoshoz köthető olajszállító tartályhajót bombát szállító drón csapott le Omán partjainál - közölte egy tisztviselő az Associated Pressnek.

A támadás kedd este történt Omán partjainál - mondta a közel-keleti védelmi tisztviselő. A tisztviselő szerdán névtelensége megőrzése mellett beszélt, mivel nem rendelkezett felhatalmazással arra, hogy nyilvánosan beszéljen a támadásról - írja az Al Jazeera.

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveletei, a térségben működő, a hajózást felügyelő brit katonai szervezet az AP-nek nyilatkozva: "Tudomásunk van egy incidensről, amelyet jelenleg vizsgálnak".

A tisztviselő a megtámadott hajót a libériai zászló alatt közlekedő Pacific Zircon olajszállító tartályhajóként azonosította. Ezt a tartályhajót a szingapúri székhelyű Eastern Pacific Shipping üzemelteti, amely végső soron az izraeli milliárdos Idan Ofer tulajdonában lévő cég.

Az Eastern Pacific Shipping közleményében azt írta, hogy a gázolajat szállító Pacific Zircon hajót "egy lövedék találta el" mintegy 150 mérföldre (240 kilométerre) Omán partjaitól.

"Kapcsolatban állunk a hajóval, és nem érkezett jelentés sérülésekről vagy szennyezésről. A személyzet minden tagja biztonságban van és számon tartják őket" - közölte a vállalat. "A hajótestben kisebb sérülések keletkeztek, de nem ömlött ki rakomány, és víz sem szivárgott be" - írja a lap.

Az Abu-Dzabiban működő izraeli nagykövetségen nem válaszoltak a hívásra. Izrael miniszterelnöki hivatala és védelmi minisztériuma nem kívánt nyilatkozni.

Bár senki sem vállalta azonnal a felelősséget a támadásért, egy, a Reutersnek név nélkül nyilatkozó izraeli tisztviselő azt mondta, hogy Irán áll a támadás mögött, amely szerintük ugyanazt a típusú drónt használta, amelyet korábban Oroszországnak szállítottak Ukrajnába - írja a lap.

Teherán és Izrael évek óta árnyékháborút folytat a tágabb Közel-Keleten, egyes dróntámadások célpontjai a térségben közlekedő, Izraelhez kötődő hajók.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató