2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bloomberg: Tovább tolódhat a 3000 milliárd forintnyi EU-pénz jóváhagyása

A Bloomberg, meg nem nevezett EU-s diplomatákra és hivatalnokokra alapozott információi szerint az Európai Bizottság valószínűleg mégsem fogja a jövő héten, november 22-én tárgyalni a magyar helyreállítási programokat.

Ha a Bloomberg értesülései helyesek, és ez a döntés valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminisztereknek, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülésük előtt. Mindez azért fontos, mert az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk a magyar programokat, különben Magyarország elvesztheti a hozzávetőleg 3000 milliárd forintot.

Egyébként Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy még nincs hivatalos döntés az időpontról.

A lapnak megszólaló uniós diplomaták szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk. Azt is mondták, hogy szerintük egyre nehezebb a magyar gazdaságélénkítési tervet függetleníteni más témáktól, köztük az Ukrajnának szánt új, 18 milliárd eurós csomagtól és a társasági adó minimumára vonatkozó javaslattól. Ezek közül egyiket sem támogatja Magyarország.

A prioritásuk az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijevnek minden perc számít.

Mi ez a pénz? Miért fontos?
Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre parkolópályán levő 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

A Bizottság szerint ha a magyar kormány december közepéig teljesíti a vállalásait, akkor hozzáférhet a teljes összeghez, hiszen védve vannak a források – olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az Integritási Hatóság felállítása, a közhasznú alapítványok szabályozása vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentése.
 
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató