2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orosz gyártmányú rakétával lőtték le a maláj utasszállítót nyolc évvel ezelőtt – erősítette meg a holland bíróság

Orosz gyártmányú Buk-rakétával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét Kelet-Ukrajna fölött – közölte csütörtökön az üggyel foglalkozó holland bíróság.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgépét 2014. július 17-én érte rakétatalálat. A rakétát az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló Pervomajszk település közeléből lőtték ki. A nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy a Buk típusú légvédelmi rendszert Moszkva szállította a szakadár területre. Oroszország többször is tagadta, hogy felelős lenne az incidensért – írja a Guardian.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró hangsúlyozta: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) felett, ahonnan azt a rakétát kilőtték, amely a repülőgép fedélzetén tartózkodó 298 személy – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár – halálát okozta, írja az MTI.

A négy vádlott: az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij, Oleg Pulatov és az ukrán szeparatista Leonyid Harcsenko nem volt jelen az ítélethirdetésnél, mivel nem voltak hajlandók részt venni a tárgyaláson. Az ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést és elfogatóparancsot kértek a négy férfi ellen, akik továbbra is szabadlábon vannak. Egyedül Pulatov döntött úgy, hogy ügyvédeket jelöl ki, akik azt közölték, hogy védencük ártatlannak vallja magát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató