2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Európai Unió 68 milliárd euró értékben fagyasztott be orosz vagyont

Az EU 68 milliárd euró értékben fagyasztott be orosz vagyont - jelentette a Politico az Európai Bizottság dokumentumára hivatkozva.

A pénz nagy része Belgiumban kötött ki.

"A 68 milliárd euróból 50 milliárd euró Belgiumra jut" - olvasható a cikkben. Ezután következik Luxemburg, ahol 5,5 milliárd euró értékű vagyont zároltak.

Az Európai Bizottság becslése szerint ebből mintegy 33,8 milliárd euró orosz nemzeti tartalék, de a pontos összeg nem ismert.

Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdete óta a nyugati országok fokozták a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást, és befagyasztották Oroszország devizatartalékainak mintegy felét, mintegy 300 milliárd dollárt. Maria Zaharova külügyminisztériumi szóvivő lopásnak nevezte ezeket az intézkedéseket, rámutatva, hogy az EU 2014 óta számos törvénytelen és megalapozatlan határozatot hozott az orosz állampolgárok és vállalatok vagyonának befagyasztásáról.

Az EU ugyanakkor fontolóra veszi a zárolt orosz pénzeszközök elkobzásának és Ukrajna finanszírozására történő átutalásának lehetőségét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint ezek abszolút törvénytelen intézkedések, amelyek ellentmondanak a nemzetközi jognak, és az állami és magántulajdonba való beavatkozást jelentenek, amely lerombolja a világban fennálló gazdasági kapcsolatok rendszerének alapjait.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte az USA és szövetségesei fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsák. Mindazonáltal - jegyezte meg az államfő - Oroszország pénzügyi stabilitása nem sérült, és maga Európa is szankciós holtpontra jutott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató