2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon28°19°

Nekiment az ukrán külügyminisztérium Szijjártónak: "a szankciók az oroszoknak ártanak, nem az EU-nak"

Oleh Nikolenko orosz gazdasági adatokkal érvelt a magyar külügyminiszterrel szemben.

Az ukrán külügyminisztérium hivatalos statisztikai adatokkal válaszolt Szijjártó Péternek, aki szerint az Oroszország elleni szankciók inkább magának Európának ártanak, mint az orosz gazdaságnak.

Oleh Nikolenko az EU Tanács, a Világbank és az IMF adatait hozta elő, hogy bizonyítsa a szankciók hatását.

Ezek szerint Oroszország GDP-je 5,5-9%-kal csökkent, a kereskedelmi forgalom 30-35%-kal csökkent, az infláció elérte a 22%-ot, mintegy 1000 külföldi vállalat, amely a GDP 40%-át adta, elhagyta az országot, az EU-ba irányuló olajimport pedig az év végére 90%-kal csökken. Ráadásul az Orosz Föderáció számos technológiát és alkatrészt nem tud nyíltan importálni, és kénytelen csökkenteni a termelést.

„Az orosz gazdaságot 30 évvel visszavetették. Nem igazak azok a kijelentések, hogy az európai szankciók nem befolyásolják az orosz gazdaságot. Bármennyire is próbálja Moszkva vagy Budapest lekicsinyelni a brüsszeli döntések hatékonyságát, a szankciók működnek, és korlátozzák Oroszország képességét az Ukrajna elleni háború finanszírozására. Kinek kellene tehát lemondania: azoknak, akik védik az európai békét és biztonságot, vagy azoknak, akik aláássák az EU erőfeszítéseit az orosz agresszióval szemben?” – foglalja össze Oleh Nikolenko.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató