2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Magyarország megkapja a zárolt EU-s pénzeket

Magyarország minden valószínűség szerint megkapja a neki járó uniós forrásokat.

Ma ülnek össze Brüsszelben az EU-s tagországok európai ügyekért felelős miniszterei, hogy megvitassák, teljesítette-e Magyarország a vállalásait annak érdekében, hogy megkapja az eddig zárolt uniós forrásokat. 

Bár a végleges döntés nem most fog születni, uniós tisztviselők a Reutersnek és a Politicónak is azt erősítették meg: Brüsszel még az idén feloldja a felzárkóztatási források 7,5 (illetve helyreállítási program 5,8 milliárd eurónyi) támogatásának zárolását, amelynek felfüggesztésére az Európai Bizottság tett javaslatot a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt. 

„Megkapják a pénzt, de komoly feltételekkel” – nyilatkozott a Reutersnek egy EU-tisztviselő, utalva arra, hogy a kormány által hozott tizenhét intézkedés, amelyet

az EB által megfogalmazott kritikákra válaszul hozott, folyamatos és időtálló lesz.

Ahogyan a lap fogalmazott: az összegeket át fogják utalni, de amennyiben Brüsszel problémát tapasztal a reformok végrehajtásával kapcsolatban, a jövőben is leállíthatja a pénzrészletek átutalását.

Jelen állás szerint a magyar kormány vállalásainak teljesüléséről a döntés november 29-én vagy 30-án fog megszületni, ám utána a pénzügyminiszterek bólintása is kell majd december 6-án, hogy az összegek valóban elinduljanak. „Reméljük, hogy az Európai Bizottság nem a politikai véleményekre, hanem a tényekre fog koncentrálni, és értékeli a megvalósítás folyamatát” – mondta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter.

A Politico ugyanakkor túszdiplomáciának aposztrofálta a jelenlegi helyzetet, azt sejtetve, hogy Magyarország azért nem szavazza meg a globális társasági adó minimumát és a 18 milliárd eurós rendkívüli segélycsomagot Ukrajnának, mert így próbálja revolverezni Brüsszelt, hogy utalja a neki járó uniós összegeket. 

Ahogyan a brüsszeli lap fogalmaz: a tét óriási, hiszen az EU óriási arcvesztésével járhat, ha nem tudja folyósítani Kijevnek a megígért összeget. A december 6-ai döntésen ugyanis

az Ukrajnának megszavazandó segélycsomagról és a Magyarországnak utalandó pénzekről is szavazniuk kell a jelenlévőknek,

ezért – a Politico szerint – még annak is óriási jelentősége van, hogy milyen sorrendben döntenek a napirendi pontokról a miniszterek. 

A kiszivárgott információk szerint tehát Navracsics Tibor reményei valóra válnak, és 

Magyarország megkapja az egyébként is neki járó forrásokat. 

Vannak, akik már előre átkozzák a szavazás pillanatát, és személyesen Ursula von der Leyent teszik felelőssé, amiért Magyarország hozzájut a pénzéhez. Az Európai Bizottságban a miniszteri döntéstől függetlenül még nagy vita várható, de a végeredményen az már nem fog változtatni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató