2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

APEC-csúcs: a tagországok többsége elítélte Oroszország ukrajnai háborúját

Hszi Csin-ping kínai elnök pedig – csakúgy, mint a G20-csoport hét eleji, indonéziai csúcstalálkozóján – ezúttal is tartózkodott attól, hogy bírálja orosz hivatali kollégáját.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak túlnyomó hányada a szombaton befejeződött kétnapos thaiföldi csúcstalálkozójuk zárónyilatkozatában határozottan elítélte Oroszország ukrajnai háborúját, és annak beszüntetésére szólított fel, mindazonáltal a dokumentumban helyet kapott a tagok egy részének ettől eltérő véleménye is.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy az APEC leginkább a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére törekszik, nem arra jött létre, hogy megoldást keressen az ilyen és hasonló konfliktusokra. Kína, akárcsak Oroszország, tagja az APEC-nek, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig – csakúgy, mint a G20-csoport hét eleji, indonéziai csúcstalálkozóján – ezúttal is tartózkodott attól, hogy bírálja orosz hivatali kollégáját,

Vlagyimir Putyint az Ukrajna ellen indított háború miatt.

A nyilatkozat aláírói mindazonáltal egyhangúlag elismerték, hogy a biztonságpolitikai kérdések jelentős hatással lehetnek a világgazdaságra. Az orosz-ukrán háború mellett szóba került az észak-koreai rakétakísérletek jelentette veszély is. „Mindenki aggodalmát fejezte ki ebben a kérdésben” – mondta a zárónyilatkozatot ismertetve Prajut Csan-ocsa, az APEC soros elnökségét betöltő Thaiföld miniszterelnöke. Az APEC 21 tagországa elfogadott egy zöld gazdasági keringésről szóló megállapodást: az úgynevezett Bangkoki Célkitűzések (Bangkok Goals) nevű kezdeményezés a koronavírus-járvány utáni fenntartható gazdasági növekedésre irányul. A résztvevők síkra szálltak a

szabad és tisztességes kereskedelem mellett a csendes-óceáni térségben.

Az 1989-ben alapított APEC célul tűzte ki, hogy a csendes-óceáni térségben szabadkereskedelmi övezetet hoz létre, és a kereskedelmi korlátok leépítésével erősíti a tagországok gazdasági növekedését. Határozatai azonban nem kötelezőek, ami a szervezet egyik gyenge pontja. Az APEC-országokban él a világ népességének több mint egyharmada, és a tömb a globális hazai össztermék (GDP) 60 százalékát állítja elő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató