2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Félidős választás: még ezeken a helyeken nincs eredmény Amerikában másfél hét után sem

Két szenátori és négy képviselőházi hely kiadó még, de van csavar a történetben.

Még mindig van olyan hely, ahol nem hirdettek győztest Amerikában a november 8-i félidős választást követően, amin a washingtoni kongresszus felsőházának, a 100 tagú Szenátusnak az egyharmadát, illetve az alsóháznak, a Képviselőháznak  pedig mind a 435 képviselőjét választották meg, emellett számos tagállamban tartottak kormányzó- és helyi törvényhozási választásokat. Mutatjuk, hogy az EightThirtyFive választási oldal szerint mely versenyek nem dőltek még el, és hogy állnak.

Eddig a szenátusban a demokraták 50, a republikánusoknak 49 helye van. Az utóbbi 49-ben benne van egy még eldöntetlen alaszkai szenátori hely,  ott ugyanis két republikánus küzd a posztért: Lisa Murkowski és Kelly Tshibaka. 

Alaszkában olyan választási rendszer van, hogy fel lehet állítani preferált sorrendet a jelöltek között. Murkowski és Tshibaka közt nagyon szoros a verseny, most épp Murkowski vezet, eredményt november 23-án hirdetnek. 

A maradék egy szenátusi hely sorsa december 6-án, második körös választáson dől el, Georgiában ugyanis sem a demokrata jelölt Raphael Warnock, sem a republikánus jelölt Herschel Walker nem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, és a georgiai szabályok szerint ilyenkor második kört rendeznek. A két jelölt harca nagyon szoros. November 9-én úgy állt a dolog, hogy WArnocknak 49,44, Walkernek 48,49 százaléka volt. Csakhogy a versenyben volt egy harmadik jelölt, a libertárius Chase Oliver, 2,07 százalékos támogatottsággal. Kérdés, az ő szavazói hová állnak át – a libertáriusok általában republikánus szavazók, ha nincs más, de semmit nem lehet biztosra venni. A két jelölt között a szavazatkülönbség kevesebb, mint 40 ezer.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató