2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Rishi Sunak Kijevbe utazott

Rishi Sunak Kijevbe utazott Volodimir Zelenszkijhez.

Rishi Sunak brit kormányfő előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben szombaton, és közölte, hogy Nagy-Britannia 50 millió font (23 milliárd forint) értékben légvédelmi eszközökkel látja el Ukrajnát. Az Ukrajnának nyújtandó új brit légvédelmi csomag részét képezik légvédelmi fegyverek, radarok, illetve drónok ellen bevethető eszközök. Nagy-Britannia a humanitárius célú támogatást is fokozza, tekintettel a zord tél közeledtére – közölte a brit kormányfő.

Sunak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. Látogatásának célja az volt, hogy megerősítse, az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban – közölte a Downing Street. „Azért utaztam ide, hogy elmondjam,

Nagy-Britannia mindaddig Ukrajna mellett áll,

amíg Kijev meg nem tudja teremteni azt a békét és biztonságot, amelyre szüksége van, és amelyet megérdemel” – mondta a brit kormányfő az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent videofelvétel szerint. Sunak azt is hozzátette, hogy „az ukrán nép bátorsága inspiráló az egész világ számára”.

„Nagy-Britannia tudja, milyen a szabadságért küzdeni. Önökkel vagyunk végig ezen az úton” – üzente az ukránoknak Rishi Sunak a Twitteren. „A háború legelső napjai óta Ukrajna és az Egyesült Királyság a legerősebb szövetségesek” – írta Zelenszkij a Telegram-csatornáján.

 

A találkozóról a videót itt tekintheti meg:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató