2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az SZFE jelenlegi hallgatói nyílt levélben határolódnak el Vidnyánszky Attilától

Nyolcvanhatan írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben „elutasítják a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 86 jelenlegi hallgatója írta alá azt a nyílt levelet, melyben elhatárolódnak Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke november 15-i nyilatkozatától – számolt be vasárnapi cikkében a 24.hu.  A lap szerint Vidnyánszky a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként ugyanis az alábbiakat mondta:

„Egy ideje pontosan láttam, hogy az SZFE átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak. Utánpótlást képeznek, elég megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban. A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.”

A diákok szerint ezzel csak fokozódnak a feszültségek

A diákok erre válaszul a Színház Online-on tették közzé a nyílt levelüket, melyet azzal kezdenek, hogy elhatárolódnak Vidnyánszky kijelentéseitől, és

elutasítják a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését.

Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások szerintük csak fokozzák a feszültséget, ami a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években.

„Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival. Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során.Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – írják továbbá a diákok.

A levél szerint a hallgatók a széthúzás helyett az összetartást szeretnék erősíteni, és párbeszédre buzdítják a művészeti élet képviselőit.

„Ha hagyjuk, hogy a szélsőséges megnyilvánulások (legyen szó bármelyik oldalról) összeugrasszanak, egymás ellen fordítsanak minket, az nemcsak nekünk, hanem a szakma jövőjének is sokat árt. Szeretnénk minél több nézőpontból rálátást kapni a színházi és a filmes világra, ezért fontos, hogy ne szélesítsük az árkokat, hanem temessük be azokat” – fejeződik be a levél.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató