2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Giorgia Meloni nyilvánosan leleplezte Franciaország Burkina Faso-i gyarmati politikáját

Egy 2019-es videó került elő Olaszország nemrégiben megválasztott miniszterelnökéről.

Keményen beolvasott Franciaországnak, Macronéknak, azaz a gyarmattartóknak...

Giorgia Meloni, Olaszország új miniszterelnöke heves szónoklatot indított, amelyben azt állította, hogy az afrikai országokból érkező bevándorlás leállna, ha az olyan országok, mint Franciaország, ellenállnának a kontinens népességének és természeti erőforrásainak kizsákmányolásának.  

Meloni Franciaországot és annak elnökét, Emmanuel Macront bírálta, amiért gyermekmunkát alkalmaznak az aranybányákban, amelyek az európai országnak kedveznek.

Egy televíziós közönség előtt beszélve Meloni olyan fényképeket mutatott, amelyeken gyerekek aranyat bányásznak Burkina Fasóban, egy afrikai országban, amelyet egykor Franciaország ellenőrzött. Az olasz miniszterelnök azt állította, hogy Franciaország még mindig arra kényszeríti az afrikai országot, hogy exportjának 50%-át átadja nekik. Burkina Faso 1960 óta független Franciaországtól, de Meloni szerint az egykori gyarmatosító hatalom még mindig jelentős befolyással bír egykori területe felett.

Ezt hívják CFA franknak - kezdte Meloni, miközben felemelt egy nyugat-afrikai CFA frank bankjegyet.

"Ez az a gyarmati valuta, amelyet Franciaország 14 afrikai nemzet számára nyomtat, amelyekre seigniorage-t (a valutakibocsátásból származó nyereséget) alkalmaz, és amelynek révén kiaknázza e nemzetek erőforrásait." A franciáknak ez a pénznem a gyarmati valuta.

Meloni ezután egy fényképet tartott fel, amelyen egy kisgyermek látható, aki az ország egyik aranybányájában dolgozik.



Egy 2016-os ENSZ-jelentés szerint a Burkina Faso-i bányákban dolgozó 3000 ember egyharmada gyermek volt.  

"Ez a gyermek egy aranybányában dolgozik Burkina Fasóban. Burkina Faso a világ egyik legszegényebb országa. Franciaország gyarmati pénzt nyomtat Burkina Fasónak, amelyiknek van aranya' - magyarázta Meloni.

"Cserébe azt követelik, hogy Burkina Faso exportjának 50%-a a francia államkasszába kerüljön. Az arany, amiért ez a gyerek egy alagútba megy, hogy kitermelje, többnyire a francia államkasszába kerül" - mondta Meloni, miközben láthatóan feldühödött. 

'Tehát a megoldás nem az, hogy elvisszük az afrikaiakat, és Európába hozzuk őket. A megoldás az, hogy felszabadítjuk az afrikaiakat bizonyos európaiaktól, akik kizsákmányolják, és lehetővé tesszük, hogy ezek az emberek abból éljenek, amijük van.

Meloni azt szeretné, ha a migránsok inkább a saját országukban maradnának, minthogy megtegyék a Földközi-tengeren át az olasz partokig tartó veszélyes utat.

Az elmúlt hetekben az új olasz kormány hadat üzent az illegális migrációnak

Múlt héten Olaszország megtagadta a belépést egy több mint 230 migránst szállító mentőhajótól, majd Franciaországban fogadták őket. 

Az Ocean Viking, amelyet egy francia nem kormányzati szervezet üzemeltet, a líbiai partok közelében vette fel a migránsokat, mielőtt egy hétig tartó tengeri keresésbe kezdett, hogy olyan kikötőt találjon, amely hajlandó befogadni őket.

A hajó a dél-franciaországi Toulon kikötőjében kötött ki, miután Róma megtagadta tőle a belépést.

A migránsokat szállító Ocean Viking jótékonysági hajó eredetileg Olaszország partjainál akart kikötni, amely a legközelebb van ahhoz a helyhez, ahol a migránsokat felvették, arra hivatkozva, hogy a fedélzeten az egészségügyi és higiéniai körülmények gyorsan romlanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató