2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Olasz lap: Az orbánizmus a Nagy-Magyarország frusztrált büszkeségét kamatoztatja

Az Il Corriere della Sera szerint Orbán „mára renegáttá vált illiberális demokráciájával Moszkvával való kiváltságos kapcsolata miatt”.

Az olasz Il Corriere della Sera című lap legutóbb két szuverén állammal, Lengyelországgal és Magyarországgal foglalkozott pénteki számában. A cikkben felmerült az etnikai komponens, amely a „nacionalista Orbán Viktor, magyar miniszterelnökre jellemző”. Arra is kitértek, hogy Orbán – aki Varsó egykori szövetségese – „a Moszkvával való soha meg nem szakadt kiváltságos kapcsolata miatt mára renegáttá vált az illiberális demokráciájával”.

Az orbánizmus a Nagy-Magyarország frusztrált büszkeségét kamatoztatja,

helyreállítja a trianoni békeszerződés területi csonkítását, és a Nagy Háború után újrarajzolt határoktól elzárt magyar kisebbségeket testvérnéppé alakítja” – írja a cikk. 

Ukrán menekültek, afgán migránsok

„Varsó és Prága esetében az etnikai szempont a határellenőrzés és a »más« kultúrákból származó menedékkérők újraelosztása ellen áll fenn –

az ajtók tárva-nyitva vannak a Putyin háborúja elől menekülő ukránok előtt, de a határokat zárva tartják az Ázsiából, Afrikából és Közép-Keletről érkező migránsok előtt”

– fogalmazott az olasz lap munkatársa a cikkben.

„A szovjet uralom megdöntése után a Kaczynski-féle ultrakonzervatívok által kitűzött ellenség inkább az a közösségi intézmény, amely aláássa a szuverenitás előjogait” – hangsúlyozták. Lengyelország számára a legfontosabb a függetlenség bármi áron – olvasható az Il Corriere della Serában.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató