2022. december 10. - Judit
EUR : 414.94
USD : 393.01
Időjárás ikon

Macron arról győzködi a nagyvállalatokat, hogy maradjanak Európában

Emmanuel Macron francia államfő vacsorára hívta hivatalába az európai nagyvállalatok vezetőit hétfő este, hogy meggyőzze őket: maradjanak Európában, és főleg Franciaországban - közölte az elnöki hivatal, amely az energiaválság következményeként a gyártóhelyek Európán kívülre telepítésétől tart.Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a köztársasági elnök a kontinens mintegy hatvan vállalatát tömörítő Európai Ipari Kerekasztal képviselőit fogadja, köztük az Engie, az Orange, az Ericsson, az Unilever, az AstraZeneca, a Volvo, a BMW, az Air Liquide és a Solvay vezetőit.

A francia kormány az ország újraiparosítását egyik fő feladatának tekinti, és attól tart, hogy az energiaárak emelkedése miatt egyes nagyvállalatok Európán kívül fogják a jövőbeni befektetéseiket megvalósítani.

A francia vezetés a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett klímavédelmi csomag miatt is aggodalmát fejezte ki, amelynek keretében az Egyesült Államok jelentős beruházásokat biztosít a megújuló energiával foglalkozó cégeknek. Franciaország álláspontja szerint piaci torzulásokhoz vezet az, hogy az Egyesült Államok a jövőben csak az Észak-Amerikában gyártott elektromos járművek vásárlásához kíván támogatást nyújtani.

"A köztársasági elnök minden erejét mozgósítja az újraiparosítási dinamika megtartásához hazánkban" - hangoztatta az francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron ennek érdekében már november elején jelezte az üvegházhatású gázokat legnagyobb mértékben kibocsátó nagyvállalatoknak, hogy a francia állam megduplázza az állami támogatást a dekarbonizációs folyamatukhoz, amennyiben ők maguk duplaannyit tesznek az energetikai átállásuk érdekében, mint korábban.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató