2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Marine Le Pen alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát

Az ellenzéki politikus pártjának más politikusai korábban betiltották volna a terhességmegszakítást.

Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen támogatja a terhességmegszakítás jogának belefoglalását a francia alkotmányba, s pártja, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés ennek érdekében önálló törvényjavaslatot nyújtott be a nemzetgyűlésnek – erősítette meg kedden közleményben a politikus a France Inter közrádió és az RTL kereskedelmi rádió értesülését.

A parlament csütörtökön kezdi meg a kormánytöbbség és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország közös javaslatának megvitatását a terhességmegszakítás jogának alkotmányba iktatásáról, amelyet mindeddig Marine Le Pen pártja ellenzett, arra hivatkozva, hogy ez a jog nincs veszélyben Franciaországban. Miután a Nemzeti Tömörülést számos bírálat ért nem egyértelmű álláspontja miatt, Marine Le Pen hétfő este önálló javaslatot nyújtott be a törvényhozásnak. 

 

Az (eddigi) alkotmánymódosítási javaslatok egyértelműen szakítanak a kérdésben jelenleg meglévő egyensúllyal

– indokolta keddi közleményében a Nemzeti Tömörülés a döntését.

A párt emlékeztetett arra, hogy nem támogatta néhány hónappal ezelőtt az abortusz jogi határidejének meghosszabbítását a 12. hétről a 14. hétre, s a mostani javaslattal az elsődleges célja a „jelenlegi egyensúly” megőrzése egy olyan szöveg elfogadása helyett, amely „további hosszabbításhoz vagy a jogi határidő megszüntetéséhez vezetne, és amely megkérdőjelezné az egészségügyi dolgozóknak a lelkiismereti záradékot”. 

Marine Le Pen a közleményben úgy vélte, hogy szerinte tévút vitát nyitni a kérdéséről, miután „ha az Egyesült Államokban létezik is (vita), Franciaországban nem”. Mindezek ellenére

az ellenzéki politikus szükségét érzi „alkotmányos szintre emelni az abortuszt illetően meglévő intézkedéseket”,

azért, hogy „csak alkotmányos reformmal lehessen őket megváltoztatni”. Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki baloldali szövetség, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette a nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely „alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását”.

A Nemzeti Tömörülés által benyújtott ellenjavaslat szövege ezzel szemben az alkotmány preambulumába azt foglalná bele, hogy a francia nép ragaszkodik a terhességmegszakítás jelenleg érvényben lévő szabályozásához, megjelölve a közegészségügyi törvény idevonatkozó intézkedéseit. A törvény módosítását viszont bármikor lehetővé tenné a Nemzeti Tömörülés javaslata.

A tavaszi elnökválasztási kampányban Marine Le Pen elnökjelöltként még hároméves moratóriumot javasolt a társadalmi kérdésekben, míg a kérdéskörben megosztott pártjának más politikusai korábban betiltották volna a terhességmegszakítást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató