2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A Meloni-kormány csökkenti, majd eltörli az alapjövedelmet

Január elsejétől az alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget.

Az évekkel korábban bevezetett alapjövedelem idejét nyolc hónapra csökkenti a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány költségvetési csomagja, melynek részleteit a miniszterelnök kedden ismertette.

Az alapjövedelem eltörlését 2024-től tervezik.

Január elsejétől az úgynevezett alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget. Feltételként szabták meg, hogy a kedvezményezettnek legalább hat hónapos szakmai képzésen vagy átképzésen kell részt vennie. Ha elutasítja, elesik a támogatástól. A segélyt akkor is megvonják, ha nem fogadja el az első felkínált és megfelelőnek ítélt álláslehetőséget.

A korábbi gyakorlattal ellentétben a segély csak egyszer kérelmezhető, annál is inkább, mivel a Meloni-kormány úgy döntött, hogy 2024-től eltörli az állami támogatásnak ezt a formáját. Az állampolgársággal bíró munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor a kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele a ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él. A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíció választási ígéretei között szerepelt az alapjövedelem felszámolása.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató