2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az EU megszavazta: Oroszország terrorista állam mostantól

Válogatás nélküli támadások ukrán civilek ellen, a kórházak és kritikus infrastruktúra bombázása Ukrajna-szerte.

Az Európai Parlament szerint ezek orosz terrorcselekmények, szerdán ugyanis elsöprő többséggel amellett szavazott, hogy Oroszországot terrorizmust támogató államként ismerik el.

Az új minősítésen túl a képviselők azt is szeretnék, hogy az Európai Bizottság és a Tanács határozottabban lépjen fel.

 

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök: Üdvözöljük az Európai Parlament döntését, hogy az Orosz Föderációt a terrorizmus állami támogatójának ismeri el.

 

Hidvéghi Balázs, magyar EP-képviselő

"Az Európai Uniónak a béke megteremtésére és a tűzszünet mielőbbi megteremtésére kell helyeznie a hangsúlyt, és az egy olyan helyzet lesz, amely véget vet a háborúnak, véget vet a katonai konfliktusoknak."

A képviselők arra is felszólítják az EU kormányait, hogy gyorsítsák fel a Kreml elleni szankciók újabb köréről szóló tárgyalások lezárását.

Ez az állásfoglalás azonban nem kötelező, ami azt jelenti, hogy a tagállamok végül eldönthetik, hogy figyelmen kívül hagyják-e vagy sem.

 

- 494 európai parlamenti képviselő (EP-képviselő) szavazott az állásfoglalás mellett.
 

- 58 európai parlamenti képviselő ellene szavazott.
 

- 44 európai parlamenti képviselő tartózkodott.

 

Az Európai Parlament szerdán a terrorizmus állami támogatójának minősítette Oroszországot, azzal érvelve, hogy Moszkva polgári célpontok, például energetikai infrastruktúra, kórházak, iskolák és óvóhelyek elleni katonai csapásai sértik a nemzetközi jogot.

Az európai törvényhozók megszavazták azt az állásfoglalást, amely Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nevezi.

A lépés nagyrészt szimbolikus jelentőségű, mivel az Európai Unió nem rendelkezik olyan jogi kerettel, amely ezt alátámasztaná. Ugyanakkor a blokk már eddig is példátlan szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziója miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az Egyesült Államokat és más országokat, hogy nyilvánítsák Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának, azzal vádolva erőit, hogy civileket támadnak, amit Moszkva tagad.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter mindeddig elutasította Oroszország listára vételét, annak ellenére, hogy a kongresszus mindkét kamarája határozatban sürgette erre.

Az amerikai külügyminisztérium jelenleg négy országot - Kubát, Észak-Koreát, Iránt és Szíriát - nevez meg a terrorizmus állami támogatójaként, ami azt jelenti, hogy védelmi exporttilalom és pénzügyi korlátozások vonatkoznak rájuk.

Az EU-ban az Európai Parlamenti Kutatószolgálat szerint eddig négy ország parlamentje nevezte meg Oroszországot a terrorizmus állami támogatójaként: Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország.

 

Krasznai Tamás - Vadhajtások.hu

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató