2023. február 05. - Ágota, Ingrid
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-1°

Ursula nem enged, letérdeltetné Magyarországot

A Frankfurter Allgemeine Zeitung jobboldali német lap úgy tudja, hogy a Európai Bizottság illetékes szervei szerint Budapest nem teljesítette megfelelően a korrupcióellenes reformígéreteit, ezért a Bizottság a jövő hét szerdai ülésén javasolni fogja a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból.

A FAZ szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erről kedden tájékoztatta az Európai Parlament frakcióvezetőit. A lap azt írja, Varga Judit igazságügyi és EU-s ügyekért felelős miniszter szombaton levélben vázolta a kormány lépéseit, és ez alapján a Bizottság úgy ítélte meg: a kormány ugyan teljesített néhány kötelezettséget, de nem mindet és pláne nem a fontosak.

Ha az Európai Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, akkor három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól, ami 7,5 milliárd euró (kb. 3000 milliárd forint) – a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források harmadának – blokkolását jelentené.

A Telex azt írja, a hírre jelentősen gyengült a forint az euróval szemben.

A Spiegel is azt írta, hogy most mégis Magyarország megbüntetésére hajlik a Bizottság.

Nagyon izgalmas lesz idén Brüsszelben a Mikulás: ugyanazon az ülésen döntenek az európai kormányok Magyarország pénzéről, és arról a pénzről, amit Magyarország eddig nem akart Ukrajnának adni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató